Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Lastbilsolycka orsakade totalstopp på E6

Helgens kraftiga snöfall fortsätter att ställa till det. Tidigt på måndagsmorgonen gick Trafikverket ut med varningen att det var besvärligt väglag på en del ställen och man uppmanade folk att köra försiktigt.

Vid sjutiden på måndagsmorgonen fastnade en lastbil på E6:an, utanför Ödsmål närmare Stenungsundsmotet. I ett av de två körfälten i riktning mot Oslo stod trafiken stilla under bärgningsarbetet.

Det besvärliga väglaget påverkade även flertal bussar i bland annat Kungälv, Orust och Uddevalla där många turer ställdes in. Även hela busslinjer drogs in på grund av vädret och på måndagseftermiddagen ställdes all skoltrafik in.

Flertal olyckor

Strax innan halv nio körde en skolbuss av vägen vid Värmeverket i Munkedal.

- Dörrarna ska ligga neråt, enligt SOS Alarm är det drygt 25 barn i bussen, sa Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst under morgonen. 

Det visade sig vara en linjebuss mellan Gårevik-Torreby med till stor del skolbarn men också andra resenärer som satt fast efter att bussen kört ner i i diket. Dörrarna kunde inte öppnas.

LÄS MER: Buss i diket - 25 barn räddades

Men måndagens olyckor slutade inte där. På E6:an efter Stora Höga inträffade en trafikolycka i norrgående riktning strax efter nio på måndagen, då en lastbil med släp körde av vägen och hamnade i diket. 

Även en singelolycka inträffade på riksväg 44 vid Kurödsmotet i riktning mot Uddevalla vid tiotiden. En bilist har då kört in i mitträcket och ett körfält påverkades. Trafikverket beräknade att vara klara på platsen vid 11.00

Problem för sophämtningen

Snön har under måndagen även ställt till stora problem för sophämtningen och sopbilen har svårt att komma fram på vissa vägar. Man tömmer sopkärlen där det går att komma åt dem. Det kan bli extraturer i mån av tid.

Om tunnan fylls, går det bra att ställa en extrasäck bredvid, så tas den med gratis nästa gång. Anders Gillerstedt, arbetsledare på renhållningen, vädjar också till alla om att skotta hela vägen fram till soptunnan och sopskåpen, det är oerhört slitsamt för sophämtarna att dra tunnor i tjock snö fram till bilen. 

Buss i mitträcket

Men de flesta trafikolyckorna startade på söndagen när det värsta snöfallet drog in. På söndagseftermiddagen körde en buss in i mitträcket på på E 6 norr om Dingle och en personbil körde av vägen i utkanten av Lane-Ryr - då även en fyrhjuling brann upp.

Vid Kärnsjön krockade en personbil med en traktor som höll på att ploga, men vid ingen av dessa olyckor har någon skadats.

16 passagerare
Bussen som åkte in i vajerräcket hamnade sedan i diket med 16 passagerare, men samtliga klarade sig utan skador. Mellan 100 och 150 meter av vajerräcket blev dock nedkört, uppger insatsledaren Gunnar Ohlén vid räddningstjänsten i Tanum.

Vid halv fyra inträffade ytterligare en olycka, där en lastbil åkte av E 6:an i norrgående riktning, strax norr om Rabbalshedemotet.

Gunnar Ohlén säger att det är "väldigt, väldigt halt" på platsen, och att lastbilschauffören är chockad efter olyckan.

Enligt polisen ligger lastbilen på sidan, och de leder nu om trafiken i norrgående riktning via gamla E 6:an.

Uddevallabron avstängd i flera timmar
Den första olyckan i det blåsiga och snöiga väder som rått under söndagen inträffade vid sjutiden på morgonen, då en lastbil körde in i betongfundamenten som separerar de bägge körriktningarna på Uddevallabron, vilket ledde till att trafiken över bron helt fick stängas av.

Efter det har ett flertal olyckor rapporterats in, däribland en kvinna som voltade av vägen vid Tanumshede.

texten uppdateras

Har du bilder? Skicka in till oss!

[email protected] eller telefonnumret 99000 kan du mejla eller MMS:a in dina bilder från stormen.