Ledlampor sparar både el och pengar

Prisskillnaden mellan att ha tänd en ljusstake med ledlampor istället för en med glödlampor över julen är cirka 30 kronor. – Säg att det finns 10 000 hushåll med tre-fyra ljusstakar i varje hem. Det klart att det blir en jätteskillnad, säger energi- och klimatrådgivaren Roger Stenström.

ANNONS
|

Sedan några veckor tillbaka lyser det i stort sett en adventsljusstake i varje fönster runt om i Sverige.

Vissa kostar mer än andra att ha på för att hålla vintermörkret borta. Roger Stenström är energi- och klimatrådgivare i Uddevalla kommun och har räknat ut skillnaden på att ha tänd en ljusstake med ledlampor jämfört med en med glödljus från första advent fram till att julen dansas ut den 13 januari.

– Vanliga glödljus drar tre watt, det innebär att en ljusstake med glödjus drar 21 watt per timme. I en ledljusstake drar varje ljus 0,1 watt vilket innebär att en ledljusstake kan brinna i 1000 timmar innan man kommer upp i kilowattimme medan tar 50 timmar för en ljusstake med vanliga glödljus, säger Roger Stenström.

ANNONS

I pengar har han räknat ut att en Uddevallabo tjänar över 30 kronor per ljusstake om de har en med ledljus istället för en med glödljus om den är på under hela julen.

– För en privatperson innebär det kanske inte så stor skillnad, men det är klart att blir en jätteskillnad i det stora hela om alla hjälps åt.

Patrik Isacson är ansvarig elsäljare på Uddevalla energi.

Han menar att det är omöjligt att ta fram en siffra på hur mycket energi ledlamporna sparar totalt i Uddevalla. Det för att den absolut största faktorn när det gäller energiförbrukning är uppvärmningen av hus och lägenheter.

Då årets vinter har varit mild är prognosen att den totala energiförbrukningen i kommunen kommer att landa drygt nio procent lägre 2014 än 2013.

Enligt Roger Stenström består uppvärmningen av cirka 60 procent av den totala förbrukningen i en villa.

Belysning står i sin tur av cirka 20 procent av hushållselen som drar 20 procent av den totala hushållsförbrukningen.

Roger Stenström betonar att ljusen vi använder i våra ljusstakar är något vi själva kan påverka, vilket vädret inte är.

– Säg att det finns 10 000 hushåll i Uddevalla och det finns tre-fyra ljusstakar i varje hem. Det blir en jättestor skillnad i både el och pengar, säger han.

ANNONS

Skulle någon trots den högre förbrukningen välja att använda glödljus rekommenderar han att man använder en timer. När det gäller ledljusen menar han att timern drar mer energi än vad det krävs för att hålla lamporna lysande dygnet runt.

ANNONS