Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lillemor Arvidsson död

Lillemor Arvidsson från Uddevalla, tidigare facklig ledare och senare landshövding på Gotland har avlidit efter en kort tids sjukdom.

Lillemor Arvidsson utbildade sig undersköterska och började arbeta som vårdbiträde på lasarettet i Uddevalla. Samtidigt inleddes hennes fackliga engagemang. 1972 anställdes hon som studieombudsman i kommunalarbetareförbundet. 1982 blev hon ombudsman och 1983 andre ordförande.

I juni 1988 utsågs hon till ordförande i Kommunalarbetareförbundet. Hon blev blev därmed LO:s första kvinnliga förbundsordförande, och som sådan fäste hon stor vikt vid jämställdhetsfrågor.

1990-1991 var ledamot i den socialdemokratiska partistyrelsen.

1995 lämnade Arvidsson Kommunal och hade då andra engagemang som i styrelsen för högskolan i Växjö och analysgruppen om Estoniakatastrofen.

I januari 1998 utsågs hon av regeringen till landshövding i Gotlands län. Under sin tid som landshövding var hon särskilt engagerad i frågan om kommunikationerna till fastlandet. Hon lämnade posten som landshövding den 29 februari 2004.

Den 1 maj skulle hon ha fyllt 69 år.

På Twitter skriver förre vänsterledaren Lars Ohly: "En varm människa, och den fackförbundsledare som gick emot Mona Sahlins och Ingvar Carlssons lönestopp 1990."

Kommunals förste vice ordförande Tobias Baudin skrivert: "Alla tankar går nu till Lillemor Arvidsson och allt hon gjort för medlemmarna i Kommunal"

Förre LO-ordföranden Stig Malm säger till expressen.se:

- Det var inte alltid så att vi hade samma uppfattning, men hon var rejäl och rak och hon var en trevlig tjej att jobba ihop med. Jag har mycket goda erfarenheter. Jag föreslog henne sedan som ordförande för PRO, men det ville hon inte bli.
- Hon var en väldigt stridbar kvinna för det hon trodde på.

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Helen Pettersson skriver: "Läser med sorg att Lillemor Arvidsson avlidit, alldeles för tidigt. En av de kvinnliga förebilderna för min fackliga generation."

Under kvällen kom många också kommentarer på Twitter om Arvidssons stora betydelse för Gotland.