"Det är hundägaren som ska göra jobbet"

Nina Roegner har lång erfarenhet av att arbeta med hundar och deras ägare. Alla dåliga beteenden går att komma till rätta med, det har hon kommit fram till. "Men det är hundägaren som ska göra jobbet", fastslår hon.

ANNONS

Ända sedan Nina Roegner var i tonåren har hon arbetat med problemhundar. Då som nu var målet att skapa en bra relation mellan hund och ägare.

– Man ska ha roligt med sin hund. Hunden ska ge energi och man ska trivas tillsammans i vardagen. Det är jätteviktigt att man är trygga tillsammans. Det är väldigt sällan som jag har träffat en hund där det inte går att göra någonting åt ett problem. Men man måste vara beredd att arbeta med sin hund. Egentligen är det löjligt hur enkelt det är att komma till rätta med vissa beteenden.

ANNONS

Nina Roegner driver hundutbildningsföretaget Hundakademien.

Vi träffas i en av företagets lokaler i Askim.

Det gamla stationshuset är enormt och omgärdas av en stor inhägnad tomt. Ett femtiotal hundar vistas dagligen i husets hunddagis och konsultationer och kurser.

Vad är då nyckeln till att göra framsteg med sin hund?

– En bra början är att fokusera på det som är bra och inte döma ut hunden som en problemhund. En hund som är energisk och väldigt nyfiken kan vara otroligt jobbig i vissa situationer men bra i andra. En sådan hund kan bli en bra bruks- eller polishund. Man måste inse att ett beteende inte alls behöver vara dåligt.

– Jag jobbar inte heller med kommandon utan med belöning. Det kommer man långt med. Bli en bra-sägare istället för en nej-sägare.


     Bild: Mathias Pernheim
Bild: Mathias Pernheim

Nina Roegner var fem år när familjen skaffade hund.

– Mina föräldrar överraskade mig med en boxer och jag som ville ha en collie, men det blev bra ändå.

När hon var tolv år köpte hon Bamse, en golden retriever som hon snart gjorde stora framsteg med.

– Bamse var extremt skotträdd och jag bestämde mig för att göra något åt det. På karaktärstestet ett år senare sköt de 30 meter från honom utan att han reagerade. Då förstod jag hur mycket man kan påverka och hur lätt det är att arbeta bort problem.

ANNONS

På den tiden fanns det inga hundutbildningar. I stället läste Nina Roegner som vuxen psykologi, pedagogik och sociologi på universitetet. Därefter började hon praktisera hos hundgurun Mickie Gustafson som är humanpsykolog i botten. Under en period de drev de ett företag ihop där de tog sig an problemhundar. Då skrattade folk åt titeln hundpsykolog. Men företaget gick bra och allt fler insåg hur duktiga deras hundar kunde bli med rätt inlärningsmetod. Det var en annan inställning till hundar när hon växte upp.

– Då var hunden välkommen överallt, ända tills allergiförbundet uppmanade till större noggrannhet från allergisynpunkt. Jag önskar att hunden var mer integrerad i samhället och att man bättre tog till vara hundens bra egenskaper i sociala sammanhang. Men samtidigt så finns det organisationer som arbetar för att visa vilken viktig funktion hunden kan fylla i samhället. Och i dag finns ju restauranger som välkomnar hundar. Sådant gör mig alldeles varm i hjärtat.

Nina Roegner har författat flera böcker och är en ofta anlitad föreläsare och instruktör. Hon tränar själv hundar till film- och reklamuppdrag och med sin egen hund tränar hon freestyle.

Vi återkommer till vad man kan träna bort hos en hund och var man bör dra en gräns för vad man komma till rätta med och inte.

ANNONS

– Man ska alltid försöka träna bort ett problem. Ibland går det inte och då får man hitta en annan lösning. Tycker en hund inte om barn så får man hålla hunden isolerad när barn är med. Man får hitta en balans. Men jag uppmanar aldrig någon att avliva sin hund.

Några hopplösa fall finns det alltså inte enligt Nina Roegner.

– Nej, men det är hundägaren som ska göra jobbet. Gör det lagom svårt och vänta med de allra svåraste situationerna. Men framför allt gäller det att ha en inställning som säger att ”det här kommer att gå vägen” och att man har positiva förväntningar.

Nina Roegner

Ålder: 53 år.

Bor: Kullavik.

Familj: Sambo, tre barn.

Gör: Driver Hundakademin, skriver böcker, hundtränare. Har skrivit manus till kennelklubbens app "Duktig hund".

Hund: Moster, en australian shepherd.

Intressen: Hundar. Tävlar med Moster i freestyle. Är svensk mästare och kom på åttonde plats på VM i Moskva.

ANNONS