Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Ljungskile förändrade Höglund

Som helt liten, vid fyra års ålder, blir Elisabet Höglund och hennes syster omhändertagna och placerade på barnhem. Till en början på Östrabo i Uddevalla. Orsaken är att mamman blivit sjuk och inlagd på sjukhus och den nattarbetande pappan hade ingen möjlighet att ta hand om barnen. En tid senare får flickorna en ny placering, på Simneröds barnhem i Ljungskile.

I sin nyutkomna självbiografi En kvinna med det håret kan väl aldrig tas på allvar skriver Höglund att, "inget minne etsat sig fast så starkt i mitt medvetande som tiden på barnhemmet i Ljungskile." Det var då hon fick veta att hon var "annorlunda", att hon inte var värd lika mycket som andra barn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Den känslan följer henne sedan genom större delen av livet. Under uppväxten är hon mobbad. Från föräldrarna har hon inget stöd. Bilden av mamman är inte insmickrande, hon håller dottern i ett hårt grepp.

Med tiden börjar Höglund, som varit sämst i gymnastiken, att idrotta. Hon har en framgångsrik karriär inom skidor och cykling. Genom idrotten får hon också sitt första journalistjobb, på Västgöta-Demokraten. Karriären tar fart och genom åren har vi kunnat följa henne på bland annat Aktuellt och Rapport.

Men bakom fasaden på den till synes perfekta och framgångsrika Elisabet Höglund, döljer det sig en liten och ensam människa.

Tyvärr kan jag som läsare inte skaka av mig känslan av bitterhet. Jo, hon har blivit illa behandlad, men samtidigt genomsyras boken av inställningen att det mesta är andras fel och av ett visst mått av självgodhet.

Och att ägna 16 sidor åt att beskriva hur folk har kritiserat, i huvudsak hennes hår, är för mycket.

Bäst är när hon delar med sig av sina reportageresor runt om i världen. Jag tvivlar inte på att hon skulle ha mer att berätta där.

Boken är ett hyfsat hantverk, men 444 sidor håller inte Elisabet Höglunds självbiografi för.