Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lysekil-donut skickades – till rymden

58 år sedan har gått sedan Sovjetunionen skickade Sputnik ut i rymden. 46 år har gått sen månlandningen. Nu har rymden fått besök av en Donut. Och den kom från – Lysekil. – Vi är först i världen med detta, säger Benjamin Jönsson.

Amerikanarna satte de första fötterna på månen, Sovjet hade den första satelliten. Nu representeras Lysekils i rymdkapplöpningen – tack vare rymdbröderna Alexander och Benjamin Jönsson. Tillsammans med ytterligare tre kompisar lyckades de med bedriften att skicka upp en stor Donut, med så väl rosa glasyr och strössel upp, rakt upp i rymden.

– Vi vill göra något unikt, något som ingen person gjort tidigare. Vi har sett att folk har skickat upp saker tidigare. men vi har inte hittat någon som skickat upp en donut tidigare. Då tänkte vi; varför inte? säger Benjamin.
Det var P4 Väst som först uppmärksammade kompisgängets rymdäventyr. För Bohusläningen berättar Benjamin att man började fundera på ett rymdprojekt förra sommaren. Sen har man funderat fram och tillbaka på bästa lösningen. Bland annat att söka de tillstånd till krävs fån olika myndigheter. Och då tog rymdäventyret en sväng till Norge.
– I Sverige hade det gått på 11 000 kronor. I Norge var det gratis.
I torsdags släppets ballongen från Askim, strax utanför Oslo. Ballongfärden blev dramatisk och en sann nagelbitare. GPS:en, som var fäst på ballongen, slutar nämligen fungera vid en viss höjd. Då är det bara att vänta. Efter över en timme började rymd-donuten skicka ut signaler igen, då var den över Vänern. Rymdkompisarna kontaktade sjöräddningen som var med på noterna. De ryckte ut och plockade upp den världsunika donuten.
– De såg det som en övning att hämta den. Donuten låg och guppade i tre timmar innan räddningen kom fram. Det blev perfekt för båda parter
Nu vilar rymd-donuten ut hemma i Lysekil igen. Långsamt torkad på en värmepanna för att den ska bevaras för framtiden.
– Den nådde 32 kilometer upp i luften, tre gånger så högs som plan flyger och långt över vårt mål på 25 kilometer, säger Benjamin.
Men rymdbröderna Jönsson ligger inte på latsidan. Nu planerar de ett liknande projekt, fast med säte i USA.
– Vi gör väldigt många olika projekt och lägger upp på youtube. Nu funderar vi om vi ska göra något liknande i USA när de har en solförmörkelse 2017. Vi får se, säger han.