Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

(M) i Bohuslän vill ha tiggeriförbud

En majoritet av Moderaterna i Bohuslän vill ha ett nationellt tiggeriförbud. På lördag tas frågan – som har lett till en strid inom partiet – upp på förbundsstämman. - Det är tråkigt. Jag tror inte det är rätt väg för Moderaterna, säger Filip Gollungberg, distriktsordförande för MUF.

Efter att moderattopparna Beatrice Ask, ordförande i justitieutskottet, och partisekreteraren Tomas Tobé föreslagit att organisering av tiggeri ska kriminaliseras i en debattartikel i DN, är frågan om hur EU-migranter ska hanteras i Sverige glödhet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Nu går Moderaterna i Bohuslän ett steg längre – genom att föreslå att partiet verkar för att tiggeri förbjuds helt och hållet i hela landet.

Förslaget har klubbats igenom i förbundsstyrelsen. På lördag ska förbundsstämman i Stenungsund ta ställning till propositionen.

- Vi vill återinföra tiggeriförbudet som upphävdes på 80-talet. En majoritet av förbundsstyrelsen ville det. Så vi kommer föreslå stämman att förbundet ska verka för att återinföra ett nationellt förbud mot tiggeri, säger Henrik Sundström, ordförande för Moderaterna i Bohuslän.

- Det här går längre än Beatrice Asks förslag.

Själv säger Henrik Sundström att han helst vill se en annan lösning på tiggeriet än förbud, men han ställer sig bakom förbundsstyrelsens beslut.

Kommunerna har redan i dag vissa möjligheter att reglera tiggeri lokalt via ordningslagen. Men 2011 krävde länsstyrelsen i Västmanland att Sala kommun upphävde sina ordningsföreskrifter om ett generellt tiggeriförbud, bland annat med hänvisning till att det var en allt för stor inskränkning i den enskildes frihet.

Det är detta osäkra rättsläge som ligger till grund för Moderaterna i Bohusläns förslag.

- Resonemanget är att det ska bli en mer enhetlig rättsskrivning. Jag tycker personligen att det är en rimligare ordning att kommunerna får bestämma hur de vill ha det, om man vill ha ett förbud eller om man vill ha tillståndsplikt. Men jag har inte reserverat mig. Tycker majoriteten av förbundsstyrelsen så här ställer jag upp på det, säger Henrik Sundström.

Moderaterna i Bohuslän samlar moderater i 14 kommuner: Härryda, Kungälv, Lysekil, Munkedal, Mölndal, Orust, Partille, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Tanum, Tjörn, Uddevalla och Öckerö.

Enligt Henrik Sundström fattades beslutet i förbundsstyrelsen genom acklamation utan rösträkning. I förslaget finns även en punkt om att göra det lättare att avhysa illegala boplatser.

Filip Gollungberg på MUF i Bohuslän reserverade sig mot själva tiggeriförbudet. Daniel Samuelsson, företrädare för Öckerö, reserverade sig mot hela propositionen.

- Jag tror inte det är rätt väg att gå. Det finns andra sätt. Förbjuder man det förbjuder man fattigdom, och det blir snarare att man inte vill se fattigdomen, säger Filip Gollungberg.

Han tycker att det är fel väg att gå för partiet.

- Det kommer jag att försöka dela med mig av på förbundsstämman. Nationellt är detta ingen linje vi för inom MUF.

Filip Gollungberg förklarar att partiet är splittrat i frågan. Klyftan finns enligt honom både inom moderpartiet och inom MUF. Men han välkomnar debatten.

- För vissa har det blivit ett tydligt ja, och för några ett tydligt nej. Det är en konfliktfråga skulle jag säga. Det är nog en fråga som många vill debattera, det är inget hysch-hysch om det. Det är bra att det tas upp även om jag inte håller med dem.

Motionen som ligger till grund för propositionen kommer från riksdagsledamoten Ellen Juntti från Landvetter. Den går att läsa i sin helhet här, på sida 138.

Fakta: Tiggeripropositionen

Propositionen innehåller följande punkter:

+ Att återinföra ett nationellt förbud mot tiggeri.

+ Att öka möjligheterna att enkelt och snabbt avhysa olovliga bosättningar eller annat olovligt ianspråktagande av mark.

+ Att förbundsstämman antar propositionen som sin egen och översänder densamma till 2015 års partistämma.