Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Malte Nytorpe och Christer Jörnesten är båda nöjda med resultatet av stormsäkringen. – Det blev riktigt fint, konstaterar Christian Jörnesten.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Maltes stig står redo för höga vågor

Första etappen av två på Maltes stig är nu klar och återigen öppnad efter en veckas arbete med stormsäkring. 150 meter står redo för att klara höga vågor, nu ska arbetet med att göra stigen helt bilfri påbörjas.

Efter stormen Egon förstördes mycket av Maltes stig, nu har den stormsäkrats inför nästa oväder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Stigen är upphöjd mellan 30 centimeter till 1 meter på första etappen, berättar Christer Jörnesten som har utfört arbetet. Det är delsträcka 4, etapp 1 som återställts och stormsäkrats med skvalpzon.

Numera är det stora stenar som är utlagda som skydd utmed havskanten. Stenar som väger runt 4-500 kilo är svåra för vågorna att rå på, berättar Malte Nytorpe som är grundare av stigen.

– Det är byggt en skvalpzon, i och med det så kommer det behövas mindre underhållnings arbete av stigen och vågorna kommer inte få bort stenarna, säger Malte Nytorpe.

Utmed bergsväggen från småbåtshamnen går numera en väl tillplattad fin grusväg som kantas med mörkare stora stenar. Malte själv har kört en mindre traktor för att platta till grusstigen.

– Det är ju en mycket populär stig, säger Christer Jörnesten, vid fint väder kan det vara flera hundra som promenerar här.

Och det var också så Malte fick loss pengar för att kunna stormsäkra. Efter att Thordénstiftelsen gett avslag på ansökan om bidrag, eftersom de inte ger bidrag till samma förening mer än en gång per år, så fick han ändå ett samtal från dem. Sex stycken från stiftelsen hade då varit ute och promenerat på stigen och tyckte det var så fint så de gav ett bidrag till.

– Tre gånger på ett år har jag fått nu, berättar Malte Nytorpe. Men jag sa det till dem, när jag fick avslag för att jag redan fått bidrag det här året, att jag kan ju inte hjälpa att Egon förstört stigen!

Även Malte vittnar om stigens popularitet, och berättar att det kommer busslaster för att promenera.

– Om folk här får besök tillexempel, så nog fanken ska de ut och gå på Maltes stig, säger han.

Efter att den första etappen på 150 meter nu är klar så kommer de till hösten påbörja stromsäkring av etapp 2. Fram tilldess så kommer etapp 12 flyttas till fårhagen vid sidan om allén, där vägen nu går.

– Med det arbetet kommer hela stigen bli bilfri, berättar Malte Nytorpe.

Det arbetet kommer dock inte påverka något för sommarens tillgänglighet, fram tills den nya stigen är tillrättalagd går man som vanligt utmed vägen.