Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Marie fick åka med grönsakerna

För fyra år sedan hade Marie Hav Lundkvist flera ledande uppdrag i näringslivet när hon märkte att något höll på att hända med hennes kropp. Det började med sämre hörsel och domningar i händer och fötter.

– Det är först nu jag förstått hur verkligheten är som funktionshindrad. Idag hade jag agerat annorlunda i min roll som företagsledare, och prioriterat detta med tillgänglighet vid ombyggnader, säger Marie Hav Lundkvist.

Det är inte ovanligt att man ser henne vid strandpromenaden i Norra hamnen i Lysekil där hon gärna sitter och tittar ut på det blå havet, framför allt när det är vackert väder.

– Jag flyttade till Lysekil med min man 1991. Jag trivs verkligen här och detta är en plats som jag ofta längtar tillbaka till. Vid ett tillfälle besökte jag New York och många som jag reste med tyckte att det var jätte­häftigt. Men jag längtade tillbaka till Lysekil och några av de många öar som jag och min man brukar besöka ute i skärgården, säger hon.

Marie Hav Lundkvist bor i Gamlestan tillsammans med sin man Sven-Erik. Hon är rullstolsburen sedan några år och behöver hjälp med i stort sett allting.

Marie Hav Lundkvist är utbildad företagsekonom och har haft flera tunga uppdrag i näringslivet i Sverige, Norge och Danmark. Hon har var vd för Lindex i Sverige i tre år och har arbetat med organisation på läkemedelsföretaget Astra. Under en tid var hon verksam som så kallad managementkonsult och jobbade med om att strukturera om företag som gick dåligt ekonomiskt.

– Jag fick mitt första ledande jobb inom näringslivet i Norge när jag var 27 år. Jag blev chef för ett företag med 80 anställda och med en budget på 300 miljoner.

Marie Hav Lundkvist är född och uppvuxen i närheten av Oslo. Hon sysslade mycket med idrott som ung och höll bland annat på med simning.

Intresset för idrott har hållit i sig.

– Jag hade drabbats av denna sjukdom betydligt tidigare om jag inte tränat så mycket.

2010 arbetade Marie Hav Lundkvist för en managementgrupp och hennes uppdrag var i första hand att hjälpa stora organisationer att möta nya marknader.

– Vintern 2010 började plötsligt min hörsel att försämras. Sedan tappade jag känseln i händer och fötter. Det var inte ovanligt att jag trillade omkull när jag var ute och löptränade, berättar hon.

Detta var början på många besök i sjukvården, hos olika specialister. Ett stort antal tester gjordes en eller flera gånger i månaden. Från att ha haft perfekt hörsel blev hon gravt hörselskadad. Samtidigt blev musklerna svagare på både vänster och höger sida och det slutade med att hon blev rullstolsburen.

– Ytterligare ett antal undersökningar återstår. Jag har troligen en sällsynt sjukdom som påverkar mina celler.

För ett drygt år sedan fick Marie ytterligare ett besked som tog henne hårt.

– Mitt kommunikationscentrum i hjärnan har blivit påverkat. Det innebär att mitt intellekt kommer att vara intakt men inte de så kallade transportvägarna dit. Jag kan få problem med siffror, läsning, stavning och kanske också med mitt tal.

Sjukdomen har vänt upp och ner på hela Marie Hav Lundkvists tillvaro. Hon har valt att berätta om denna tid i en bok som hon gjort tillsammans med illustratören Robert Källgren.

– Jag har medvetet valt att göra denna bok med glimten i ögat. Det är viktigt att vara optimistisk även under en sådan tung process, säger hon.

Samtidigt vill hon lyfta fram saker i boken som hon blivit varse efter att ha gått från att vara fullt frisk till funktionshindrad.

– Det jag vill lyfta fram är hur människor som inte passar in i den normala mallen behandlas. Idag bör man vara en frisk 40-åring med arbete för att passa in. De som är funktionshindrade, arbetslösa, invandrare eller står utanför av andra orsaker passar inte in i samhället eller i vården.

Boken har fått namnet ”Med rullstol i grönsakshissen” och denna episod handlar om en händelse i Oslo.

– Hela familjen skulle träffas och ha trevligt på Norges nationaldag 17 maj, säger Marie Hav Lundkvist som kom till festen i rullstol, klädd i norsk nationaldräkt i blåa, röda och vita färger.

– När jag kom till restaurangen visade det sig att bordet dukats på andra våningen och det saknades hiss. Det hela löstes med att jag fick åka upp till andra våningen i en varuhiss där det låg en massa kålhuvuden och morötter. På vägen till restaurangen passerade jag två kök där det luktade stekos.

Marie Hav Lundkvist blev ledsen och kränkt men bestämde sig ändå för att inte visa detta utåt. Men problemen var inte slut ännu.

– Plötsligt kände jag att jag behövde gå på toaletten. Det visade sig att jag måste gå ner för en trappa. Min son löste detta genom att bära mig dit. Det går inte med ord att beskriva hur jag kände mig vid detta tillfälle.

I boken finns flera exempel på vad som kan hända när man plötsligt blir rullstolsburen. Det handlar om problem att åka kollektivt, sjukhus med rullstolsförbud, att bli upphissad i en lyftkran som ett föremål vid magnetröntgen. Försäkringskassan sätt att besluta om stöd enligt Lagen om service och stöd till vissa funktionshindrade (LSS) kan vara förnedrande när man tvingas sitta och redogöra för hur lång tid det tar att äta en smörgås, kissa och ta på sig byxor.

– Detta är mycket integritetskränkande, säger Marie Hav Lundkvist.

Hon tycker att politiker och andra beslutsfattare ska lägga ner mer energi för att hjälpa funktionshindrade.

– Det måste bli lättare för dem som sitter i rullstol att ta sig fram i stadsmiljö och med kollektivtrafik. Vården måste fungera bättre än vad den gör idag. Det är inte ovanligt att bli behandlad som ett objekt som funktionshindrad och det kan ta lång tid innan man kommer till en undersökning. Är man inte normal i Sverige finns man inte. Detta är den skrämmande sanningen, enligt Marie Hav Lundkvist.