Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I juni, tidigare i år, fick Aquarius vistas nio dagar på internationellt vatten med över 600 migranter ombord, efter att fartyget avvisades från italienska och maltesiska hamnar. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Migrantbåt nekad hamn – igen

Återigen får räddningsfartyget Aquarius inte gå i land i en italiensk eller maltesisk hamn. Fartyget deltog i fredags i två räddningsinsatser och har tagit ombord 141 migranter, varav hälften uppges vara barn, som befann sig i nöd på Medelhavet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Aquarius besättning gick under måndagen ut med en förfrågan till övriga EU-länder om det finns något land som är villiga att ta emot migranterna.

- Vi ber alla europeiska länder att hitta en lösning. Vi ber er om att ta ansvar för att hitta en säker hamn i Medelhavet, säger presidenten för den europeiska räddningsorganisationen SOS Mediterranean och kritiserar de två länderna för att kringgå internationella bestämmelser till sjöss.

Den europeiska kommissionen har låtit meddela att man arbetar med att försöka få hitta sätt att få i land migranterna. Samtidigt på måndagen twittrade den italienska transportministern Danilo Toninelli att det är Storbritanniens ansvar att ta hand om migranterna, eftersom fartyget seglar under det brittiska territoriet Gibraltars flagg.