Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mikael Nabrink har ägnat livet åt både bilar, flyg och affärsverksamhet och har erfarenheter att ösa ur när han nu satsar allt mer på skrivandet.

Mikael Nabrink utlovar en trilogi

För två år sedan gav Strömstadsbon Mikael Nabrink ut en bok om sin vän Patrick, som psykiskt sjuk valde att ta sitt liv. Nu är en ny bok klar, men av helt annat slag: första delen av en kriminaltrilogi.

– Jag kände ett behov av att fortsätta att skriva. Jag gick långa promenader, historien växte fram och så skrev jag ner den.

– Jag ville skriva en annorlunda kriminalroman, en som inte följde normerna.

Så i stället för att börja med ett lik och låta en polis nysta sig igenom händelseförloppet baklänges och finna mördaren, börjar han med berättelsen om en familj. Den framgångsrike unge forskaren Martin Nordvall står i centrum för en historia, där en personlig tragedi tvärt bryter hans livsbana och ger den en helt ny inriktning.

– För mig var upplevelsen när jag satt med Patrik och han riktade ett gevär mig en sådan vändpunkt, säger Mikael.

Upplevelsen av verklig dödsskräck har fått honom att se annorlunda på livet.

– Jag var helt säker på att jag skulle dö. Nu uppskattar jag de enkla sakerna, som en skogspromenad, fågelsången eller en kopp kaffe på altanen.

Men det utesluter inte utmaningar.

Lovar tre stycken

När historien om Martin Nordvall och hans dramatiska vändpunkt, som gör honom fylld av hämndbegär och för in den välartade och lyckosamme professorn på brottets bana, växt fram hade den blivit omfångsrik. Bok nummer två är redan disponerad och Mikael har börjat skriva. Nummer tre är uttänkt. Och redan på omslaget till den första, färdiga boken utlovas trilogin.

Han har fått höra att han binder sig, lägger press på sig.

– Men jag gillar det. Jag har gjort mycket svårare saker i livet, säger flygaren och före detta rallyföraren och bankchefen.

Han vet vad han vill. Som att han inte vill underkasta sig krav från förlagen på hur historien ska berättas. Han vill skriva på sitt sätt. Därför kommer Vreden ut på det lilla Budgetförlaget, som bistår med korrekturläsning men inte lägger sig i något mera.

Ett förståeligt krav när det gällde boken om Patrik, där det var väsentligt att få berätta historien, som bland annat visar hur vården svek, med de detaljer som var viktiga för Mikael och Patrik. Men när det gäller en rent skönlitterär historia, vore det då inte skönt med råd och stöd för gestaltning av karaktärer och miljö?

Jo, kanske. Men Mikael är säker på hur han vill lägga upp det. Han har skrivit en kriminalroman så som han själv skulle vilja läsa den, förklarar han. Och något problem med att beskriva människor och omgivningar har han inte. Fantasin får bubbla, bara.

– Men jag vill inte ha för mycket detaljer. Det ska vara tempo.

Många varför

Däremot har han funderat mycket över grundfrågorna, hur det blir som det blir, vad som får en person att ändra värderingar och inriktning så totalt.

Och han har gjort mycket research kring fakta som kokain, drogers inverkan och smuggelvägarna.

Nu kommer boken i alla de stora kedjornas bokhandlar, vilket är mycket ovanligt för en debutant.

– Jag blev förvånad, säger han själv.

Men han har legat i för att nå dit. Han har själv ringt inköparna för kedjorna och bett dem läsa. Även det ovanligt. De har varit förvånade över att författaren personligen ringt och velat träffa dem.

De flesta har svarat nej med ryggmärgen till att ta in en debutbok, men Mikael har inte gett upp. Han har pratat för sin bok, bett dem läsa och återkommit. De har ändrat sig.

Så nu ligger den där, på bokhandelsdiskarna landet över.

Och författaren sitter i skogen norr om Strömstad och skriver vidare. Trilogi är som sagt utlovad.