Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Musiker behöver alla folks musik

Håller Sverigedemokraterna på att kapa folkmusiken och bygdedräkterna? Inte bara det att partiledaren Jimmie Åkesson övervarade rikdagens öppnande iförd Blekingedräkt. Det nya riksdagspartiet vill också skjuta till en halv miljard i kulturpengar åt svenskt kulturarv och ta bort statliga medel till mångkultur.

Återigen är det så med SD att det som på ytan låter bra måste synas i sömmarna för att kunna bedömas – och då framstår konsekvenserna som förfärande. Som tur är verkar många i folkkulturkretsarna göra denna extra tankerunda och inte bara jubla över att förespeglas chans till en rejäl påse pengar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

När folkmusikprogrammet Folke i radions P2 anordnade debatt om SD-förslaget och musik var kritiken kompakt. Folk- och världsmusiker som Ale Möller (Frifot, Ale Möller Band med flera, samt Artist in Residence hos Vara konserthus) och Per Moberg (musikgruppen Tumlaren, lärare vid Malmö folkhögskola med mera) och Lotta Johansson (folkdansare och producent vid Folkmusikens hus i Rättvik) var eniga: att försöka utdela medel endast till svensk folkmusik och ta bort medel från andra kulturers musik skulle vara att strypa folkmusiken, som alltid levt av möten, influenser och utbyten.

Betänk de gränsdragningsproblem som måste uppstå. Vad är svensk folkmusik? Den unge folkmusiker som i programmet undrade huruvida man kan skriva ny svensk folkmusik och hur den i så fall får låta ställde ytterligare en avslöjande fråga. För att inte tala om de musikprov som serverades i programmet, där polskor från Dalarna samsas fint i samma låt som folkmusik från Senegal...

Och tänk på vår egen nya folkmusikfestival på nordbohuslänska Saltö, som har det gränsöverskridande som grund, därför att den bohuslänska folkmusiken står i så nära kontakt med det norska och det brittiska! Sett i det ljuset bli det närmast tragikomiskt att SD:s representant i radiodebatten var Marie Stensby, riksspelman med Bohuslåtar som specialitet, bördig från Bohuslän och en av gästerna på Saltö. Svensk kultur har varit nedvärderad, löd hennes bevekelsegrund för stödet till SD:s kulturprogram. Men själv höll hon gång på gång med om att svensk folkmusik alltid tagit emot influenser utifrån. Det är svårt att få ihop det om man inte ser hennes hållning som ren frustration över att få för dåligt med pengar och uppskattning. Den frustrationen delar hon med många andra folkmusiker, som tycker att medier och politiker intresserar sig skamligt litet för folkmusik överhuvud taget. Inte utan glädje tänker jag på att Bohusläningens kulturpris under två år gått till folkmusiker: förra året till Bokenäsets ådra och årets till Hemållt.

Men det finns mer att göra. I dag genomför Svenska folkmusiker mot främlingsfientlighet manifestationer runtom i landet. Ska SD:s förslag till kulturpolitik föra något gott med sig gäller det att ta chansen att avslöja de konsekvenser SD-linjen för med sig och uppmärksamma kulturens behov av fri växt, öppenhet och kontakter mellan olika människor. Att köpa SD:s avgränsningsförsök innebär däremot en strypsnara kring kulturen och konfliktskapande gränsdragningar mellan människor.