1. Förkylningar kan drabba vem som helst
1. Förkylningar kan drabba vem som helst

Myter i förkylningstider

När vi möts igen på arbetsplatser och skolor efter semesterledigheten skjuter förkylningarna i höjden. Anledningen är att vi är mer inomhus och stöter på personer som bär med sig nya okända virus. Men vad är sant och falskt om sjukan som får snoret i snoken att flöda?

ANNONS
|

1. Förkylningar kan drabba vem som helst

Delvis sant. En vuxen person får i genomsnitt en till två förkylningar per år, men faktum är att vi är olika mottagliga för virusen.

- Ja, det verkar vara så. Det märks inte minst på att en del ju smittas oftare och andra mer sällan, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Hur vi lever våra liv och hur mycket kontakt vi har med andra människor spelar in. Till exempel blir kvinnor något oftare förkylda än män, troligtvis för att de har mer närkontakt med små barn. Men även faktorer som ålder, välmående, stress och träningsgrad, kan påverka immunsystemen på olika sätt.

ANNONS

- Våra immunsystem är extremt komplexa och dessutom varierar de här systemen över tid. Det finns uppenbarligen ganska mycket som kan påverka, säger Anders Tegnell.

2. Antibiotika botar förkylningar

Falskt. En färsk undersökning från organisationen LIF och Sveriges apoteksförening visar att en av fem svenskar tror att antibiotika hjälper mot förkylning. Dessutom vänder flera sig till vårdcentralen för att hantera sjukdomen. Men att antibiotika skulle kunna bota viruset stämmer inte.

Endast vila har visat sig vara den rätta medicinen mot förkylningar, eftersom kroppen själv läker infektionen. Däremot kan symtomen lindras på olika sätt.

3. Kyla – som bilens luftkonditionering – gör dig förkyld

Falskt. Det stämmer att förkylningsvirus överlever bättre under kalla och mörka perioder och därmed blir vi oftare förkylda när vi vistas i sådana miljöer. Men det är inte kylan i sig som är orsaken.

- Utan dels att vi är närmare varandra och dels att virusen klarar sig bättre när det är kallt, är nog de faktorer som spelar in, säger Anders Tegnell.

Hur är det med luftkonditioneringen i bilen eller på flyget, kan den göra oss sjuka? Många påstår det, men även här är det inte kylan som är boven.

- Ett möjligt samband kan i stället vara att torr luft gör att slemhinnorna blir sämre på att hålla undan virusen.

ANNONS

4. Bota dig med whiskey eller andra huskurer

Falskt. Ett glas whiskey, att äta c-vitamin i stora mängder eller varför inte tugga i sig färsk vitlök är alla populära huskurer mot förkylning. Dessvärre har de ingen effekt, enligt vetenskapen. Däremot är det bra att dricka extra mycket, vatten eller något annat, för att lindra besvären. Vila är annars den enda säkra behandlingsmetoden, medan ingen huskur har klarat de vetenskapliga testerna, enligt Tegnell.

5. Behöver man uppsöka doktor?

Normalt läker förkylningen av sig själv och febern går ner efter bara några dagar. Skulle febern däremot hålla i sig längre kan det vara värt att uppsöka vård, enligt Vårdguiden.

Men en del förkylningar är särskilt segdragna och om den inte klingar av efter ett par veckor kan det i stället röra sig om allergi. Symtomen vid förkylning och en allergi är nämligen lika och för att reda ut om man drabbats av allergi kan man kontakta en läkare. Det gör du dock bäst efter en, två månader.

Källa: 1177 Vårdguiden, Anders Tegnell, Astma- & Allergilinjen

ANNONS