Jonatan Gerrbo och Oscar Gustavsson ingår i teamet som ser till att den bohuslänska tången odlas, skördas och distribueras. Företaget Nordic Seafarm har avtal med flera restauranger runt om i Sverige.
Jonatan Gerrbo och Oscar Gustavsson ingår i teamet som ser till att den bohuslänska tången odlas, skördas och distribueras. Företaget Nordic Seafarm har avtal med flera restauranger runt om i Sverige.

Den västsvenska tången – snart självklar på matbordet

Är du nyfiken på att testa svensk misosoppa? Bröd gjort på torkad tång? Den kravmärkta tången från västkusten går att använda som smaksättare i det mesta vi äter.
– Det är dags att tången blir mer mainstream, säger Jonatan Gerrbo på tångföretaget Nordic Seafarm.

|

EXTERN LÄNK: Här odlas framtidens hållbara livsmedel

Sydväst om Grebbestad, ute vid Otterön i Bohusläns norra skärgård, finns Sveriges största tångodling. Här har tio hektar sockertång fått växa till sig sedan i höstas, redo att skördas i månadsskiftet mars/april.

– Tången är fyllig i smaken och har jättemånga fördelar när det kommer till matlagning. Maten blir så mycket saftigare, och det går att experimentera hejvilt, berättar Jonatan Gerrbo på Nordic Seafarm, en av Europas ledande producenter av hållbart odlad tång.

Den blå maten från Bohuslän – snart på var mans tallrik? Alger spås enligt europeisk forskning bli ett värdefullt livsmedel för jordens växande befolkning. FN anser att sjömaten är ett nödvändigt tillskott för att vi ska kunna anpassa oss till mer miljövänliga matvanor. Alla alger i våra svenska vatten är ätlig
Den blå maten från Bohuslän – snart på var mans tallrik? Alger spås enligt europeisk forskning bli ett värdefullt livsmedel för jordens växande befolkning. FN anser att sjömaten är ett nödvändigt tillskott för att vi ska kunna anpassa oss till mer miljövänliga matvanor. Alla alger i våra svenska vatten är ätlig

Att använda sockertång och andra alger i matlagning är långt ifrån ett nytt fenomen. I Kina, Sydkorea och Japan har den ätits i århundraden. I Sverige har man under det senaste decenniet kunnat se ett ökat intresse, kanske på grund av det växande suget efter en grönare och mer hållbar livsstil.

Jonatan Gerrbo är själv uppvuxen på västkusten och bor i dag i Strömstad, där Nordic Seafarm startade 2016. Nu odlas framtidens hållbara mat, i form av till exempel havssallat och sockertång, i havet längs den bohuslänska kusten.
Jonatan Gerrbo är själv uppvuxen på västkusten och bor i dag i Strömstad, där Nordic Seafarm startade 2016. Nu odlas framtidens hållbara mat, i form av till exempel havssallat och sockertång, i havet längs den bohuslänska kusten. Bild: Ingvar Eliasson

Sprunget ur forskning

Det bolag som i dag är Nordic Seafarm startade som ett forskningsprojekt. I dag är de tolv personer som ser till att tången odlas, skördas och distribueras.

– Förutom att tången är väldigt god och användbar så bidrar den faktiskt på sikt till att göra Sverige självförsörjande på livsmedel, säger Jonatan Gerrbo.

Det är gourmetrestaurangerna och stjärnkockarna som gått i bräschen för tången som livsmedel. I dag samarbetar Nordic Seafarm med en rad restauranger, på västkusten såväl som i andra delar av Sverige. Även den så kallade havssallaten, en salladsliknande grönalg, har blivit populär på de finare krogarna. Inför Nobelfesten i december fick Nordic Seafarm äran att leverera några kilo till förrätten, en algbakad gös med bland annat persiljeemulsion och krondillspärlor. Trots att menyn av tradition hålls hemlig ända fram till servering valde man att läcka några ingredienser inför evenemanget, däribland just algerna.

– Det säger ändå något om stoltheten i att arbeta med hållbara svenska råvaror från havet, konstaterar Jonatan.

Från finrummet till var mans tallrik

Nu tror han och kollegorna att den blå maten även ska kunna bli en vanlig ingrediens i kommunala storkök, som skolmatsalar och äldreboenden. Inte minst blev det tydligt under sportlovet, då Skövde kommun bjöd in Nordic Seafarm, Marine Taste från Stenungsund, Musselfabriken i Ljungskile och Musslefeed från Orust, för att laga mat under en dags workshop.

Källarfranska gjord på degspad med fryst tång, tångchips, tångpesto och “Sallad från havet” var några av rätterna som avnjöts under en workshop i Skövde under sportlovet.
Källarfranska gjord på degspad med fryst tång, tångchips, tångpesto och “Sallad från havet” var några av rätterna som avnjöts under en workshop i Skövde under sportlovet.

– Vi fick laga två rätter var, det blev en riktig matlagningsfest med ny sjömat. Sen fick juryn, bestående av fyra elever i tioårsåldern, testa nya saker som tångchips, tångpesto och “Sallad från havet”. Det roliga var att de verkligen gillade det, berättar Jonatan Gerrbo.

EXTERN LÄNK: Inspireras av recept med sockertång

Nyttigt och hållbart

Sockertång växer redan naturligt på den svenska västkusten och är rik på omega-3, protein och naturligt jod. Den är klassad som livsmedel och behöver ingen ytterligare kontroll från Livsmedelsverket. Jonatan beskriver tången som både tillbehör och smaksättare.

– Det finns så många fördomar om den här råvaran. Folk tror liksom att tång bara är de bruna högarna som de ser vid strandkanten eller det som kittlas på benen när de badar i havet. Tång är så mycket mer än så, och vi vill fortsätta inspirera och utbilda. För det är inte svårt att laga mat med sockertång och annan blå mat, säger Jonatan Gerrbo.

EXTERN LÄNK: Här odlas framtidens hållbara livsmedel

Fakta: Sockertång (också: sugar kelp)

• Växer i nordöstra Atlanten, Stilla havet och från Barents hav till Galicien i Spanien. I Sverige förekommer den naturligt på västkusten.

• Sockertång har länge använts som livsmedel i Japan och flera andra länder i Asien. Även i USA odlas den för kommersiella syften – till livsmedelsindustrin, till biobränsle och till kosmetikaindustrin.

• Sockertång har odlats i liten skala i Sverige sedan 2014.

• Forskningen är överens om att vi behöver öka produktionen av mat från havet. Odling av alger och tång ses som särskilt lovande, eftersom de inte konkurrerar om värdefull åkermark och knappa färskvattenresurser. En annan fördel är att algerna inte behöver gödslas. Tvärtom så tar de upp näringsämnen ur vattnet och bidrar till att minska övergödning.

Källa: Nordic Seafarm/NOAA Fisheries