Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Samma regler. Enligt trafikförordningen gäller samma regler för en häst som för ett fordon så länge reglerna går att tillämpa.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nekades handla med häst på McDonalds

Får man handla med häst i hamburgerkedjornas drive through? Ja, på Max och Burger King - men på McDonalds bad man Ida Karlsson och Hannes Bohlin att rida iväg

Det var i mitten av juni som Uddevallaryttarna Ida Karlsson, 19 och Hannes Bohlin, 16 kände att det började kurra i magarna. Ryktesvis hade de hört att det var tillåtet att rida och köpa hamburgare i Mcdriven på McDonalds i Stenungsund. Men när de själva red iväg från stallet i Smedseröd till McDonalds på Torp gick det inte lika bra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det var mest som en kul grej. Men de tog det väldigt allvarligt, men vi menade inget illa på något sätt, säger Hannes Bohlin.

Ida Karlsson anser att McDonalds borde ha serverat dem då samma trafikregler gäller för ett ridande ekipage som för ett fordon i trafiken.

– När vi rider måste vi följa samma regler som fordonen och därför tycker jag inte att det finns någon anledning att inte låta oss handla, säger Ida Karlsson.

Efter att de blev nekade att handla på McDonalds lade Hannes Bohlin upp ett facebookinlägg om händelsen. Ett inlägg som delades och till slut nådde personen som nekat dem att handla. I ett privat meddelande bad personen Hannes Bohlin om ursäkt och förklarade att hon inte fick servera ridande ekipage för sin arbetsledare.

När Hannes Bohlin och Ida Karlsson kontaktar Bohusläningen bestämmer vi oss för att testa om de andra hamburgerkedjorna i Uddevalla tänker likadant.

Ute på Torp träffar vi Hannes Bohlin sittandes på sin jättehäst Lady, 17 år och Ida Karlson på den något mindre arbetshästen Majka, 19 år. Hästar som enligt de båda är trafiksäkra och oerhört lugna.

Vi hinner knappt börja prata innan Majka passar på att lägga en stor hästskit som Ida Karlsson städar upp.

Några minuter senare beställer och serveras Hannes och Ida varsin ostburgare på Max. Samtidigt tar flera nyfikna Uddevallabor fram sina mobilkameror och förevigar händelsen. En av dem är den biträdande restaurangchefen Mimmi Aronsson, som med ett stort leende går ut från restaurangen för att prata med de udda gästerna.

– Självklart ska de få mat, hästarna är ju också fordon och det är bara roligt, säger Mimmi Aronsson som aldrig tidigare har serverat ridande kunder.

Även på Burger King går det bra att beställa hamburgare via hästryggen. I kön till matluckan tycker dock fjordingen Majka att det återigen är dags att lätta på trycket. Efter att Ida Karlsson skyflat undan skiten serveras hon och Hannes Bohlin varsin ny ostburgare och en läsk.

Det kan inte vara så vanligt att det kommer hästar hit? undrar Hannes Bohlin.

Svaret blir att det bara är trevligt. Hur ärligt det svaret är efter vad Majka precis gjorde får förbli obesvarat.

Medan Hannes Bohlin och Ida Karlsson tuggar i sig sina hamburgare undrar vi om de inte kan ha viss förståelse för att de inte blev serverade på McDonalds.

– Nej, jag tycker att vi ska serveras. Det är inte ofta det kommer hästar och den här marken är gammal landsbygd där det funnits hästar i flera hundra år. När de byggde Ikea försvann våra ridvägar och jag tycker inte att Mcdonald's ska ta det så allvarligt, säger Ida Karlsson.

Lars Larsson är utredare på Transportstyrelsen. När han läser högt ur trafikförordningen ser han inget hinder för att rida och köpa mat ur en restaurangs drive through.

Enligt Trafikförordningen gäller samma bestämmelser för en ridande på en häst som för ett fordon i tillämpliga delar. Däremot är det inte tillåtet att färdas på gång- eller cykelbanor eller motorväg eller motortrafikled ridandes på en häst.

– Man får ju rida i trafiken och det finns en rad exempel på vår hemsida kring vad man måste tänka på när man gör det. Handlar det om allmän väg finns det inget som hindrar hästar, men jag vill inte lägga mig i diskussionen med företaget och här låter det ju som att markägaren motsätter sig det, säger Lars Larsson.

När Bohusläningen kontaktar McDonalds gör företaget en kovändning gällande hästar.

Enligt Tobias Carlberg, chef på McDonalds på Torp, kommer de i fortsättningen att servera ridande gäster.

– Vi har inte haft någon uttalad policy gällande hästar i vår drive through då det inte är speciellt vanligt att folk kommer på häst. Under alla mina år har det hänt några gånger och då har jag tyckt att det varit väldigt roligt. Varför personalen den här eftermiddagen inte serverade dem kan jag faktiskt inte svara på. Men kommer det hästar tycker jag att vi ska servera dem. Sedan kan man ju fundera på hur lämpligt det är med hästar när det är så mycket trafik som det är på Torp, men det får ju vara upp till dem som framför hästarna, säger Tobias Carlberg.