Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fyrverkeriet uppskattades av publiken vid Ångbåtsbryggan.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nordens ark fick turistpriset

Nordens ark är första mottagaren av Sotenäs turistpris. I priset, som delades ut i samband med nyårsfirandet i Kungshamn, hyllas Nordens ark för sin betydelse för besöksnäringen.

– Ett bra slut, verkligen kronan på verket, på vårt jubileumsår 2009, säger Bo Norming, vice vd i Nordens ark, som tog emot priset.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

I motiveringen till valet av det nyinstiftade prisets första mottagare framhålls att Nordens ark med över 100 000 besökare per år är den enskilt största publikmagneten i kommunen och att dess besökare också skapar underlag för andra i besöksnäringen, både i Sotenäs och näraliggande kommuner.

I motiveringen betonas det också att Nordens ark är en åretruntöppen anläggning som bidrar till en säsongsförlängning för besöksnäringen och till ökad sysselsättning.

Hotell- och konferensanläggningen, som gör att besökare kan stanna mer än en dag, och nytillskott i verksamheten som våtmarken noteras också.

Stolta mottagare
Bo Norming är särskilt glad över att den åretruntöppna verksamheten, alla årets dagar inklusive både jul och nyår, hör till det som uppmärksammas.

– Vi är oerhört stolta över att vi valts till mottagare av detta pris i en bygd med så många besökare och där Smögenbryggan tillsammans med Liseberg är regionens största besöksmål, säger Norming.

Förutom äran består priset av en akvarell, målad av Bohus Malmön-konstnären Birgitta Alm. Priset delades ut av Hans Anker Ferm från stiftelsen Sotenäs Turism och kommunalrådet Mats Abrahamsson (M).

Utdelningen skedde i samband med nyårsfirandet, med tal av kommunalrådet och ett stort fyrverkeri, vid Ångbåtsbryggan i Kungshamn.

Många trotsade kylan
Succkie Gunnarsson, informationsansvarig hos Sotenäs kommun, bedömer att mellan 1 000 och 1 500 personer kom till festligheterna. Det var något färre än i fjol men troligen gjorde kylan och halkan att en del avstod från att komma.