Nordkoreanska hackare fortsatt problem när spänningarna stiger

Det är ett minst sagt hårt tonläge mellan den amerikanska presidenten och Nordkorea. Hela världen ser på när krigsretoriken trappas upp. Samtidigt kvarstår problemet med nordkoreanska hackare.

ANNONS
|

De ansträngda relationerna mellan USA och Nordkorea har försämrats rejält de senaste veckorna. Efter flera oväntat lyckade kärnvapenprov från Nordkorea och allt hårdare sanktionerna mot den isolerade kommuniststaten ser omvärlden med oro på hur ordkriget mellan Donald Trump och Kim Jong-Un fortgår.

Och spänningarna tycks inte minska de kommande veckorna när USA förbereder sin årliga militärövning med Nordkoreas ärkefiende Sydkorea.

Enligt The Guardian involverar övningen tiotusentals soldater. Övningen ska äga rum i Sydkorea och simulerar ett scenario där de två länderna ska skydda Sydkorea mot en eventuell attack från Nordkorea.

Tvivel kring testerna

Trots flera påstått lyckade kärnvapenprov från Nordkorea och påståenden om att regimen lyckats sätta kärnvapenladdningarna på långdistansmissiler, en teknologi landet inte tidigare haft, finns det tvivel bakom testerna.

ANNONS

Samtidigt som Nordkorea hotar att skicka missiler mot den amerikanska militärbasen på Guam i Stilla havet är experter världen över tveksamma över om Nordkorea verkligen besitter den avancerade teknologi som krävs för den typen av kärnvapen. Enligt BBC finns det uppgifter om att amerikanska myndigheter tar Nordkoreas kärnvapenkapacitet på allvar. Men det är tveksamt om bomberna är så kraftiga som landet påstår.

Under tiden förbryllas omvärlden över hur den slutna diktaturen har råd med att införskaffa den typen av teknologi landet nu hotar med. Tidigare i somraskom FN med flera stenhårda sanktioner mot landet, utan att Nordkoreas allt mer passiva allierade, Kina, gjorde någon ansats till att stoppa dem.

Klarar finanserna

En annan nordkoreansk aktivitet som oroar många experter och som skulle kunna vara en förklaring till att landets ledning klarar av att finansiera sina militära projekt är de hackerattacker som ägt rum i världen de senaste åren och där mycket talar för att attackerna kommer från den koreanska halvön.

CNN Money rapporterar bland annat om den nordkoreanska hackergruppen Lazarus som anses vara bakom flera cyberattacker.

Det ska exempelvis finnas bevis för att gruppen ska ha legat bakom den hackerattack som ägde rum i våras och som påverkade myndigheter och företag i upp emot 150 länder. Då handlade det om ett så kallat "ransom ware". En attack mot databaser för att stjäla information. Den stulna informationen erbjuds sedan tillbaka till den drabbade organisationen mot en lösensumma. Misstankarna där bygger på att koderna som användes i attacken liknar de som den nordkoreanska gruppen använt tidigare.

ANNONS

– Det här är den bästa ledtråden vi har för att kunna identifera ursprunget till programmet som användes vid attacken, säger Kurt Baumgartner, forksare vid Kaspersky Lab, ett cybersäkerhetsföretag, till Reuters.

Andra attacker som Nordkorea misstänks ligga bakom är bland annat en attack mot Bangladesh centralbank 2016, där över 600 miljoner kronor ska ha försvunnit. Och den mest kända attacken är förmodligen den mot Sony Pictures, filmbolaget som låg bakom komedifilmen "The Interview" som drev kraftigt med den nordkoreanska regimen, vilket Reuters rapporterar.

Trots att Nordkorea förnekat anknytningarna till många av attackerna så tror cybersäkerhetsföretaget Symantec Corp att Nordkorea ligger bakom flera skadliga attacker det senaste året och att attackerna blir mer sofistikerade.

– Det skulle i så fall innebära ett tydligt eskalerande av hotbilden, säger Dan Guido, VD för Trail of Bits, som är konsulter till amerikanska banker och myndigheter till Reuters.

Många experter verkar vara mer oroade över hur Nordkorea utvecklar sina kunskaper över cyberkrigsföring än vad de är oroade över deras kärnvapentester. Och medan USA och Sydkorea riskerar att öka spänningarna ytterligare med sin militärövning med världen som oroad åskådare, verkar de nordkoreanska hackarna få fortsätta med oförminskad styrka.

ANNONS