Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En skiss över Affärsgatan som ska bli mer tillgänglig för alla. Tung trafik förbjuds (undantaget varuleveranser) och miljön blir mer trafiksäker. Bild: ArkitekturVerkstad

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nu får centrum ett lyft

Tanums kommun, fastighetsägare och det lokala näringslivet tar ett gemensamt krafttag i Tanumshede.

Grävmaskiner, staket och markarbeten. Just nu ser det väl inte så kul ut i Tanumshedes centrum.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Men här händer det grejer. En ny park som ska bli själva hjärtat i centrum är under uppbyggnad. Affärsvägen ska byggas om. Både på gamla konsumtomten och på Kattedaben byggs bostäder.

– Det finns en växtkraft i Tanumshede som det inte gjort sedan kommunsammanslagningen 1971, säger PeO Hedemyr, fastighetsägare och initiativtagare i centrumförnyelsen.

På den gamla trädgårdstomten framför Hedemyrs varuhus växer den nya parken fram. En täckbar pergola, en scen och nya toaletter finns redan på plats. Flera fruktträd från den gamla trädgården har fått vara kvar samtidigt som man förbereder för nya planteringar och växter.

Parken binder ihop och blir en mötesplats med rum för både lek, scen och torghandel, berättar landskapsarkitekt Ronnie Lindsten, fastighetsägare PeO Hedemyr och gatuingenjör Roger Andersson. Hittills har namnförslaget Hedeparken fått flest röster.. Bild: Gittan Öhman

– Alla stora stenar i parken är återbrukade från Tanums kommun, torgytan är lagd med Bohus granithäll och pergolan är gjord i lärk som har växt och sågats i kommunen, berättar Tanums gatuchef Roger Andersson.

Här ska olika aktiviteter äga rum: handel, framträdanden, lek, barnteater och uteservering. Tanums kommun står för kostnaden – fyra miljoner – tillsammans med sponsorer från lokala näringslivet. Invigning sker i vår.

Trevligare centrumstråk

Nästa etapp i centrumsatsningen är Affärsvägen, som ska bli enkelriktad och mer attraktiv än vad den är i dag. Landskapsarkitekt Ronnie Lindsten har skissat på möjlig utformning.

– Den ska bli mer tillgänglig, vara till för alla och mer som ett öppet rum, ett vardagsrum, med mer grönska. Parkeringsplatserna kommer att bli fler men ska utformas som en del av helhetsmiljön, alltså inte så exponerade, säger han.

Många stadskärnor får i dag kämpa i hård konkurrens med internethandel och större köpcentra utanför centrum. Men i Tanumshede är man positiv och tror på behovet av en levande kärna.

Björn Berntsson, vd för Tanums bostäder, framför husbygget där tidigare Konsum låg.. Bild: Gittan Öhman

Det finns också ett behov av bostäder. De nya lägenheter som byggs av Tanums bostäder på den gamla Konsumtomten längs Affärsgatan är lite mindre, i första hand tänkt för äldre och yngre. På bottenplanet blir det 600 kvadratmeter verksamhetslokaler.

Nära bostäder

– Här är nära till det mesta, säger Björn Berntsson, vd för Tanums bostäder.

Cirka 24 hyresrätter – ettor, tvåor och treor mellan 35 och 56 kvadratmeter stora – ska vara färdiga hösten 2019. Till bottenplan har man intressenter men inget namn klart.

PeO Hedemyr bygger också hyresrätter, på Kattedaben.

PeO Hedemyr låter uppföra 22 hyresrätter på Kattedaben, inflyttningsklara 2020. "Tanumshede växer som det inte gjort sedan kommunsammanslagningen 1971" . Bild: Gittan Öhman

– Intresset för de bostadsrätter vi först planerade uteblev. Nu är det planerat för 22 hyreslägenheter, tvåor och treor från 64 till 75 kvadratmeter, säger Hedemyr.

Byggstart planeras ske i vår och lägenheterna ska vara inflyttningsklara sommaren 2020.