Nu kan du påverka Tjörns framtid

För att Tjörns kommun ska kunna arbeta fram en bra översiktsplan för framtidens behov och önskemål behöver tjänstepersonerna och politikerna veta vad invånarna på Tjörn tycker och tänker.
– Dialogen med folket är jätteviktig. Det är nu alla har chansen att tycka till om hur vår fina ö ska utvecklas, säger Martin Johansen (L), kommunstyrelsens ordförande.

Tjörns kommun
|

Det finns flera sätt för Tjörnborna att engagera sig för att kunna påverka den nya översiktsplanen (ÖP), som beräknas bli klar 2023.

– Normalt sett har vi fysiska möten men på grund av pandemin erbjuder vi nu en digital invånardialog. Vi kör också mentometeromröstningar plus att skolelever får svara på enkäter, med mera, säger Martin Johansen.

– Det är av stor betydelse att alla kan få säga sitt i tid, fortsätter han.

EXTERN LÄNK: Här hittar du dialogportalen

Den som vill delta kan välja olika ingångar i dialogen. Bland annat har kommunen skapat en informativ pod som heter ”Möjligheternas ÖPod”.

– Där samtalar tjänstepersoner och politiker om sådant som är bra att veta innan man som invånare ger sina egna synpunkter och inspel i ÖP-arbetet.

Martin Johansen, kommunstyrelsens ordförande.
Martin Johansen, kommunstyrelsens ordförande.

I dialogdelen ”2040-frågan” kan medborgarna svara på kommunens frågor om vad som kan vara viktigt på 2040-talets Tjörn, och omvänt ställa egna frågor om framtiden 2040 utifrån personliga funderingar.

En annan del av dialogen kallas ”Hej Tjörnbo”.

– Där försöker vi få svar på hur folk ser på att fortsätta vara invånare på Tjörn. Vad är viktigt för dem för att vilja vara det? Hur bor de och hur skulle de vilja bo? Frågorna rör även dem som inte är bofasta året om för att vi ska veta vad som skulle kunna få dem att bli det, säger Martin Johansen.

I dialogdelen ”Sagan om Tjörn” får deltagaren efter ett intro i stil med ”Det var en gång en ö som hette Tjörn” själv fortsätta handlingen och ge sin version av hur det går för ön i framtiden. Sagan kan berättas i både ord och bild.

Slutligen finns en interaktiv digital karta – ”Tjörns själ 2.0”.

– I kartan kan folk markera ut och beskriva olika platser och områden i kommunen, vad de används till och vad de betyder för invånarna. Det blir en bild av Tjörn som alla dialogdeltagare skapar tillsammans, säger Martin Johansen.

EXTERN LÄNK: Kort information om Tjörns kommun

För Tjörns framtida utveckling finns en politisk vision, ”Möjligheternas ö hela året och för hela livet”.

– Översiktsplanen är ett verktyg för att nå visionen, säger Martin Johansen. Den beskriver vilka strategier kommunen ska jobba efter för att driva utvecklingen mot visionen.

När ÖP är beslutad utgår tjänstemän och politiker i kommunen från den i olika ärenden: ta fram detaljplaner, ge bygglov, utforma infrastruktur, skapa pendelstråk, med mera. Eftersom världen är föränderlig arbetas översiktsplanen om med jämna mellanrum.

– Då är det viktigt att medborgare, företag, föreningar och organisationer säger sitt för att allas intressen ska tillgodoses. Så gör det!, uppmanar Martin Johansen.

Fakta: Översiktsplan (ÖP)

Varje kommun ska ha en aktuell ÖP. Den ska spegla den politiska majoritetens uppfattning och beslutas av kommunfullmäktige. ÖP är inte bindande men ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden och den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. ÖP visar hur kommunen tänker ta hänsyn till allmänna intressen och riksintressen och är en viktig grund för kommunens strategier för långsiktig hållbar utveckling.