Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ronald Hagberth, ordförande Sotenäsbostäder AB, Mats Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande, Mattias Jakobsson, vd Sotenäsbostäder, Robert Johansson, affärsområdeschef Erlandsson Bygg satte spadarna i marken.

Nu startar bygget på Piggeberget

Under måndagen togs första spadtaget för de nya bostäderna på Piggeberget i Kungshamn.

– Det blir en väldigt fin utsikt, konstaterar kommunalrådet Mats Abrahamsson (M).

Trots alla protester – nu är bygget av sex villor och 23 hyresrätter i kvarteret Ringen på gång.

– Vi fick besked från länsstyrelsen i onsdags att de hade avslagit det senaste överklagandet på marklovsbeslutet, berättar Mattias Jakobsson, vd för Sotenäsbostäder som står bakom projektet.

Bolaget ville avvakta beslutet innan bygget officiellt startade på måndagen med ett symboliskt spadtag.

Protester

Under hösten samlades flera boende i Kungshamn till protester mot de nya bostäderna.

– Vi är emot hela byggnationen, som flera av oss aldrig hörde något om innan den var ett faktum. Min magkänsla är att man smugit igenom projektet, uttalade Tommy Tapper, delårsboende i Kungshamn, till Bohusläningen i oktober förra året.

Han leder en förening av husägare som ville att kommunen skulle stoppa planerna. Men enligt kommunen och länsstyrelsen bor de protesterande personerna för långt bort för att de skulle räknas som sakägare, vilket hade inneburit att de hade blivit informerade tidigt i planprocessen. Byggplanerna presenterades för många år sedan och det har varit en lång process som tagit flera år.

– Det kan inte bli mer demokratiskt än vad det har varit, säger Mats Abrahamsson.

Stenhårt arbete

Nu har markarbetena för området kommit igång, vilket de omkringboende säkert kommer att märka. Sprängningsarbeten och utkörning av stenmassor kommer att pågå i flera månader till sommaren. Entreprenören NCC måste dock begränsa de störande arbetena till mellan 06.45 och 20.00 under vardagarna.

Bostäderna kommer att stå färdiga någon gång nästa sommar. De sex villorna kommer att säljas via mäklare. De som står i kommunens tomtkö har företräde till villorna.