Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ny majoritet? Kommer Ronald Rombrant (LP) att styra kommunen nästa år och kommer Jan-Olof Johansson (S) att lämna? Detta drama får man följa i höst. (montage/arkivbild)

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Ny ledning för Lysekils kommun i höst?

I förra veckan förlorade Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centern och Moderaterna i Lysekil omröstningen om 2016 års budget. Det förslag som vann lades av Lysekilspartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. De fick stöd av Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Kommunistiska partiet.

Skillnaderna mellan de två budgetförslagen var mindre än två procent, av en omsättning som är knappt 700 miljoner kronor för kommunen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det stora samtalsämnet i debatten var budgeten till socialnämnden där buden varierade mellan 340 och 360 miljoner kronor för att till slut hamna på den beslutade budgetens 352 miljoner kronor. Enligt Lysekilsposten sade kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) att ”inget beslut åt något håll kommer att revolutionera den sociala verksamheten”. Det är förmodligen helt sant, eftersom större delen av en socialnämnds budget är en kvalificerad gissning av vad det kostar att genomföra lagstadgad verksamhet. Kommunen kan inte sluta betala ut socialbidrag i oktober månad när kontot är tomt.

Och det är just detta som socialnämnden har begärt pengar till. Antalet socialbidragsärenden kommer att öka från 244 per månad förra året till omkring 350 under år 2016 tror förvaltningen. Det är en rejäl ökning, men också bara en prognos. Mer säkert är det att kommunen måste bygga LSS-bostäder och skyddat boende för missbrukare. Och till detta måste det finnas resurser.

Under gårdagen kom ett uttalande från Socialdemokraterna: ”vi kommer att ta ansvar för innevarande år som är vår budget men vi kommer inte att regera på den oansvariga och direkt, för verksamheterna, skadliga politik som Lysekilspartiet tillsammans med sina stödpartier ... röstat fram.”

Detta kan innebära att Jan-Olof Johansson lämnar posten när det är dags att rösta om detaljbudgeten i höst. Men frågan är om det finns en ny politisk majoritet i kommunallagens mening? Ronald Rombrant (LP) säger sig vilja ta ansvar för sin budget. Men det kräver att V, SD och KP också ska göra det. Reservationen från KP i kommunstyrelseprotokollet vittnar inte om någon egentlig större kärlek för några av de två stora blockens förslag. KP:s budget var tydligt inspirerad av Greklands regeringspolitik eftersom partiet tycker att nästa år ska börja med ett besök hos banken för att ta nya miljonlån.

Partierna ska också komma överens i personfrågan om Rombrant ska ta över som ordförande i kommunstyrelsen. Sedan har vi alla andra strategiska frågor som inte är kronor och ören i en budget. Rombrant tar i dagens tidning upp idén att stänga skolor för att i stället öka antalet platser inom äldrevården. Det är klok idé som bör utredas. Frågan är om det finns en stabil majoritet för ett sådant strategiskt förslag?

Lysekilsborna har onekligen en intressant politisk höst framför sig. Mycket kommer att hänga på de enskilda personernas förmåga att skapa förtroenden och allianser. Det är tydligt – som så ofta i kommunpolitiken – att det inte är siffrorna i budgeten som kommer att vara avgörande.