Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Raffinaderichef Per Olsson går i pension i augusti. I april lämnar han över till Peter Abrahamsson, som rekryterats internt.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nya chefer tar över på Preem

Preemraff får en ny raffinaderichef i Peter Abrahamsson, som efter en intern rekrytering ersätter Per Olsson den 1 april.

Petter Finn Holland, från ExxonMobil, tar samtidigt över som vd för koncernen när Michael G:son Löw går i pension, bekräftar kommunikationschef Helene Samuelsson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Michael G:son Löw kommer att sitta kvar i företagets styrelse, medan Per Olsson kommer att arbeta kvar till augusti då även han går i pension.

Vd sedan 2003

Michael G:son Löw har varit Preems vd sedan januari 2003, då han lämnade amerikanska oljeföretaget ConocoPhillips efter 27 år.

– Som ett resultat av Michael G:son Löws starka ledarskap och insats. Preem är känt som ett toppraffinaderiföretag med en stark och innovativ miljöprofil, säger Preems ägare shejk Mohammed H. Al Amoudi.

Rekryteras från Exxon

Petter Finn Holland har arbetat för ExxonMobil sedan 1984, senast som företagets vice-president vid Saudi Aramco Mobil raffinaderiet i Saudiarabien.

– Petter Holland har nästan tre årtionden av raffinaderierfarenhet och jag ser fram emot att välkomna honom ombord. Jag är säker på att han kommer att ha en betydande effekt på Preems prestation, säger shejk Mohammed H. Al Amoudi.

Peter Abrahamsson har arbetat på Preem sedan 1991, senast som underhållschef.

Varslade i januari

För en dryg månad sedan varslade Preemraff 130 anställda, varav 60 i Lysekil, med hänvisning till lågkonjukturen i Europa.

Per Olsson beskrev då framtiden som mörk men tror att det ska räcka med de aktuella åtgärderna där även en viss omorganisation och effektivisering ingår.

Preemraff planerar att utvidga sin verksamhet och hantera 200 000 ton flytande naturgas vid en ny anläggning som ska byggas för 700 miljoner inom två år.