Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nya anvisningar när det gäller gravstenssäkerheten. Andreas Voss och Christer Hansson arbetar med att säkra gravstenar. Jonny Leandersson är teknisk chef på Svenska kyrkan i Uddevalla.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nya regler ska ge säkrare gravstenar

Den ska klara 35 kilos dragkraft från sidan och ha två dubbar. Det är några av de nya reglerna för att en gravsten ska anses vara säkra enligt nya regler, som Bohusläningen kan avslöja. I Uddevalla tvingas kyrkan utöka personalstyrkan för att klara kraven.

– Förutom personalförändringar handlar det om investeringar i bland annat lyftanordningar, säger Jonny Leandersson, teknisk chef på Svenska kyrkan i Uddevalla.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Ett år efter olyckan i Bollebygd där en åttaårig flicka omkom sedan en gravstens vält över henne pågår fortfarande arbetet med att säkra gravstenar på kyrkogårdarna i Uddevalla. Veckorna efter olyckan vältes 600 av de cirka 14 000 gravstenarna i området. Fortfarande ligger cirka 70 gravstenar på marken i väntan på att säkras.

– Vi ligger bra i fas med arbetet, säger Jonny Leandersson, teknisk chef på Svenska kyrkan i Uddevalla.

Men arbetet med att säkra gravstenar kan komma att ta längre tid än beräknat. Bohusläningen kan idag avslöja att Centrala gravvårdskommittén (CGK) kommer presentera nya, nationella regler för hur äldre gravstenar ska säkras. Enligt de nya reglera ska en gravsten klara minst 35 kilo dragkraft utan att välta, fundamentet under gjord ska motsvara en tredjedel av gravstenens storlek och stenar som är mellan 30-150 centimeter höga ska ha minst två dubbar i marken.

– Det är svårt att uppskatta vad det kommer att kosta totalt. Förutom två personer som redan arbetar med kontroll av gravstenar kommer vi styra om två personer som delvis kommer att arbeta med att kontrollerna. Sen handlar det också om investeringar i bland annat lyftanordningar, säger Jonny Leandersson.

Om en gravsten bedöms vara osäker får den enskilde gravrättsinnehavaren stå för kostnaden. I Uddevalla börjar priset på 1 475 kronor och stiger beroende på hur stor gravstenen är.

– När de får se vad vi gjort och hur vi säkrat gravstenarna är de väldigt positiva, säger Christer Hansson, som ingår i sten- och anläggningsavdelningen.

Den tredje november, på alla helgons dag, kommer tusentals människor söka sig till kyrkogårdar runt om i Sverige. Fjolårets tragiska olycka ska inte få inträffa igen.

– Vi råder besökare att inte luta sig på eller stödja sig på gravstenarna, säger Jonny Leandersson.