Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nyckelshålsmat på väg bort

Olika bantningsdieter är på väg att bli en hälsofara. Vi vräker i oss smör och grädde som aldrig förr och har mer och mer övergett nyckelhålsmaten.

– När dieterna övergår till att bli mat som man ska äta resten av livet blir vi oroliga, säger Anette Jansson, enhetschef på Livsmedelsverket.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Där lutar man sig mot hela världens samlade vetenskap när man förespråkar lagom mängd med mättade och fleromättade fetter i kosten. Men mot de starka kommersiella intressen som ligger bakom fettrenden har man svårt att göra sig hörd.

– Det är så många som vill sälja sina böcker och tjäna pengar på sina bloggar, säger hon.

Att använda sig av LCHF-metoden för att gå ner i vikt kan fungera, men risken är att den på sikt leder till ökade blodfetter och fler hjärt-kärlsjukdomar, enligt Anette Jansson.

– Vi har fått sådana signaler från forskare, även om det inte visat sig i hjärt-kärlsjukdom ännu, säger hon.

Förgäves

Den minskade försäljningen gör att utbudet av nyckelhålsmärkt mat minskar. Något som får dietister att varna för att 20 års folkhälsoarbete kan ha varit förgäves.

Att färre köper nyckelhålsmärkt är också något som Martin Zettergren, som arbetar på Ica Kvantum i Uddevalla märkt. Han tror det beror på att konsumenter inte riktigt vet vad nyckelhålsmärkta varor innebär.

Butiken har själva inte gjort några speciella åtgärder för att informera om märket mer än att det visas på både produkt och etikett. I stället anser man att det är Livsmedelsverkets uppgift att informera konsumenterna.

Viss effekt

– Men visst, om butiken skulle informera kunderna mer om detta tror jag det skulle ha viss effekt, säger Martin Zettergren.

Livsmedelsverkets symbol nyckelhålet har funnits i Sverige sedan 1989. Nyckelhålet är till för att hjälpa konsumenterna att hitta hälsosammare livsmedelsalternativ, både när de handlar mat och äter på restaurang.

Nyckelhålet ställer krav på fettmängd, fettkvalitet, fiberhalt och på hur mycket salt och socker ett livsmedel får innehålla.

Det är livsmedelsföretagen själva som ansvarar för att de livsmedel som nyckelhålsmärks uppfyller Livsmedelsverkets regler. I Sverige görs kontrollen av märkningen i första hand av den kommunala miljö- och hälsoskyddsnämnden.