Åldringsligorna slår till allt oftare

De säger att de kommer från hemtjänsten eller så smyger de sig på de gamla i livsmedelsbutiken. Sedan i höstas ökar de organiserade stölderna mot äldre.

ANNONS
|

–Vi har så många ärenden nu att vi är riktigt ansträngda, säger Mats Wahlberg, polis på specialenheten Circa i Vårgårda.

Lurendrejerierna där åldringar utsetts till offer sker på två sätt: hemma hos den gamla eller vid butiker och uttagsautomater. Båda varianterna är ungefär lika vanliga, skriver gp.se

När förövarna kommer på hembesök sker det med en mängd olika förevändningar: att de kommer från hemtjänsten, ska kolla tv-inställningar eller vatten- och avlopp. Andra varianter är att den gamla vunnit på lotteri eller fått brev till fel adress. Tillvägagångssättet är ofta det samma: två eller tre personer ringer på, en av dem uppehåller den gamla medan de övriga söker igenom lägenheten. Sedan försvinner de med kontanter, smycken och kontokort.

ANNONS

Den andra typen av seriebrottslighet mot äldre är fickstölder, ofta kombinerat med så kallad shoulder-surfing: en gärningsman ställer sig tätt intill när kortkoden slås in i mataffären eller uttagsautomaten.

–Shoulder-surfingen har ökat totalt när det gäller bedrägerier. Troligen är det denna brottstyp som ökat också när det gäller äldre personer, säger kommissarie Ditte Westin på polisens nationella bedrägericenter.

Hon har nyligen gjort en sammanställning över brott riktade mot personer över 65 år. Hon har inriktat sig på sådana stölder/bedrägerier där den gamla utsatts för någon form av vilseledande. Mellan 1 juni och sista december förra året anmäldes 1553 sådana brott i Sverige.

Det motsvarar ungefär en procent av alla anmälda bedrägerier.

–I det stora hela är det ett litet antal. Men dessa brott är riktade mot en väldigt sårbar grupp, konstaterar Ditte Westin. Och vi märker från i höstas en ökning av anmälningarna. Tidigare har de legat still i tre-fyra år.

Av anmälningarna framgår att 85 år är något av en brytpunkt: de som är yngre blir ofta utsatt på allmän plats medan de som är äldre drabbas i hemmet. Drygt hälften (53 procent) blir lurade i sina egna hem.

Dessa brott utreds sedan 2009 av en särskild polisenhet, Circagruppen, i Vårgårda. 2011 fick gruppen uppdraget att hålla koll på åldringsbrotten i hela Sverige.

ANNONS

Circa består av elva poliser och civilanställda, varav tre finns i Göteborg. Att gruppen hamnade i Vårgårda beror på att polisstationen där hade ett ledigt rum som kunde användas för en svällande utredning som startat i Alingsås 2008. Den började med några växlingsbedrägerier och slutade med 138 brott från Ystad till Luleå med 147 brottsoffer.

Kriminalinspektör Mats Wahlberg har varit med sedan starten.

–Antalet ligor vi identifierar blir fler och fler. I början var de 30 om året, nu ligger vi på runt 50, säger Wahlberg.

Hittills i år har 21 ligor som begår seriebrott mot äldre kartlagts. Identiteten är klarlagd på medlemmarna i tio av ligorna. Ofta rör det sig om två till fyra personer i varje konstellation.

Dessa ligor har begått över 300 brott, mot lika många gamla.

Drygt hälften av förövarna vid bankomater och affärer är från Rumänien. En stor grupp kommer också från Bulgarien. Det rör sig om personer som kommer hit för att begå brottsturnéer som ofta genomförs också i andra länder.

Den andra gruppen – de som lurar sig in i de gamlas hem – pratar vanligtvis svenska, en förutsättning för att kunna säga att man kommer från exempelvis hemtjänsten.

Kammaråklagare Johan Fröjelin har också varit med sedan Circagruppen startade och har blivit specialist på seriebrottslighet mot äldre. Just nu har han pågående mål i Göteborgs, Borås, Alingsås och Skaraborgs tingsrätter. Han vill framhålla att han inte ser någon koppling mellan dem som begår åldringsbrott och dem som tigger, en uppfattning han ofta möter.

ANNONS

– Det är olika grupper, säger Fröjelin.

Alingsåsadvokaten Ingemar Gross är förmodligen Sveriges mest rutinerade målsägandebiträde för åldringar som blivit utsatta för denna seriebrottslighet. Han har hjälpt runt 500 gamla att ta sig igenom rättegångar.

–Det absolut svåraste för de flesta av de gamla är att de förlorar tilltron till andra människor och sin trygghet i tillvaron. För de flesta är det en fruktansvärd upplevelse att bli utsatta. Många är ensamma och har mycket tid att sitta och grubbla över det som hänt. De får svårt att sova på nätterna, säger Ingemar Gross.

Endast i undantagsfall har han varit med om rättegångar där den åtalade bett om ursäkt.

–Jag tror de mentalt stänger av hur en målsägande upplever det.

Av alla de åldriga brottsoffer han mött i de här sammanhangen har ingen blivit utsatt för våld.

–De har blivit bestulna med en trollkarls fingerfärdighet.

Advokat Gross säger konsekvent nej om han föreslås som försvarare av en misstänkt åldringsbrottsling:

–Jag tar inga uppdrag där det handlar om personer som är ute och stjäl från gamla människor. Det är ett val jag har gjort.

ANNONS