Ökat resande orsak till fler vägglöss

Nya rapporter visar på att vägglössen blir allt vanligare i Sverige. Och det märks inte minst i vårt område där Anticimex haft en ökning från 109 saneringsfall 2014 till 179 fall hittills i år. – Den stora orsaken till att vägglössen ökar och sprider sig är att vi reser allt mer, säger Sandra Meter, platschef på Anticimex i Uddevalla.

ANNONS
|

Vägglössen fortsätter att frodas i vårt land och finns där vi finns, vilket innebär att problemet är utspritt över i stort sett hela landet. Enligt rapporter från SR Ekot gjorde Anticimex och Nomor i fjol drygt 25 000 saneringar av de ihärdiga krypen – hittills i år har bolagen utfört 2 000 fler saneringar jämfört med samma period 2014, skriver ttela.se

Vårt område är inget undantag – snarare tvärtom. Anticimex i Uddevalla, som jobbar i områden från Stenungsund upp till Strömstad och Uddevalla, Vänersborg, Trollhättan, Lilla Edet och Mellerud, har haft mycket att stå i när det gäller att bekämpa de små ihärdiga liven, det vittnar platschef Sandra Meter.

ANNONS

– Det har helt klart skett en märkbar ökning de senaste åren. I fjol hade vi 109 stycken saneringsfall i vårt område från och hittills i år ligger den siffran på 179 saneringsfall, säger Sandra Meter.

Hon har en klar och tydlig förklaring till varför vägglössen blir allt vanligare:

– Det beror helt enkelt på att vi reser allt mer. Vi får med oss lössen hem i resväskorna via kläderna när vi varit på semester eller bott på något tillfälligt boende – och så flyttar de sedan in i våra hem. De bosätter sig gärna i våra sovrum, främst i springor på väggar, i sängar och trånga lister – det är där de trivs som bäst.

För att undvika att få med sig vägglössen hem skickar Sandra Meter med ett par enkla och konkreta råd som handlar om hantering av själva resväskan:

– Packa aldrig upp den och lägg den absolut inte under sängen. Öppna den bara när du behöver kläderna och stäng den ordentligt igen när du är klar. Det är ingen garanti för att du inte får med dig krypen hem, men det gör det betydligt svårare för dem att få fäste.

När man kommer hem efter resan bör man omgående packa upp sin resväska utomhus och sedan köra all tvätt i maskin på 60 grader. Det minimerar risken för att krypen ska flytta in i våra bostaden.

ANNONS

– Om man nu fått med sig lössen märks det oftast genom att man blir biten nattetid. Då är det viktigt att ta kontakt med det saneringsbolag som man har via sin hemförsäkring. Ju fortare vägglössen upptäcks,desto lättare är det att råda bot på dem, säger Sandra Meter.

Vägglusen är egentligen ingen lus, utan en skinnbagge. Den är cirka fem till åtta millimeter lång.

ANNONS