ÖVER FÖRVÄNTAN. Det är framförallt övernattningar på campingar runt om i Bohuslän som har ökat. Det bekräftar uppgifter från Tanums och Sotenäs kommuner.
ÖVER FÖRVÄNTAN. Det är framförallt övernattningar på campingar runt om i Bohuslän som har ökat. Det bekräftar uppgifter från Tanums och Sotenäs kommuner.

2015 ett rekordår för turismen i Bohuslän

Under 2015 står Bohuslän, Boråsregionen och Skaraborg för den starkaste utvecklingen bland delområdena i Västsverige. Totalt registrerades sex miljoner gästnätter i regionen, en stor förklaring är den kraftiga ökningen av utländska besökare.

ANNONS
|

Tittar man på den totala exportandelen så visar den att 28 procent av alla övernattningar gjordes av utländska gäster. 2014 låg exportandelen på 25 procent. Bohuslän hade totalt 637 235 övernattningar av utländska turister.

Turistrådet tror att deras egen satsning på kampanjer utomlands kan ha varit med och påverkat resultatet. Dessutom besökte över hundra utländska journalister och bloggare Västsverige i fjol vilket genererade i många positiva artiklar i internationell media.

Bohusläningen har kontaktat majoriteten av kommunerna i Bohuslän och trenden är tydlig, Turistrådets siffror överensstämmer med deras. Gällande övernattningar så har campingnätterna ökat markant.

– Det har sett bra ut för vår del också i hela Tanums kommun. Det roligaste är att övernattningar på campingar har ökat med nästan nio procent. Vädret året innan påverkar ofta antalet bokningar till nästa år och dessutom har vi jobbat lokalt och regionalt med ökad besöksnäring, säger Tove Bengtsson på Tanums turist.

ANNONS

Chatrine Fritzell, besöksnäringsansvarig på Sotenäs kommun instämmer.

– Boende på hotell, stugbyar och vandrarhem har ökat 15,4 procent och camping med hela 22 procent. Det är fantastiskt glädjande siffror med tanke på att det inte var den bästa sommaren 2015.

En annan tydlig trend är säsongen förlängs då turisterna allt mer börjat få upp ögonen för Bohuslän under övriga året och inte bara sommaren.

– Vi har sett en stor ökning under icke högsäsong. Vädret året innan påverkar antalet bokningar och dessutom har vi jobbat lokalt och regionalt med ökad besöksnäring. Det som har lockat har varit hummersäsongen kombinerat med det fina vädret under hösten exempelvis. Vi hade dock en nedgång i juli eftersom det var en av de kallaste sommarmånaderna på länge, säger Tove Bengtsson.

ANNONS