Åsa Hellberg: Jag har alltid mått som bäst ensam

Hennes böcker ligger på topplistorna såväl i Sverige som i utlandet. Nu är succéförfattaren aktuell med en ny trilogi och den första boken, ”Inte utan min syster”, släpps i augusti. Vi har träffat Åsa Hellberg i hennes hemstad Fjällbacka för att prata författarskap, inredning, valet att leva ensam – och såklart – hennes nya bok.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Vi träffas på Stora hotellet i Fjällbacka, samhället där feelgoodförfattaren är uppväxt. Exakt på den utsatta tiden kommer hon, som en frisk fläkt, brunbränd, klädd i Bohusläns klädkod. Seglarjacka, vita jeans och sneakers. Med ett stort leende kommer hon fram och hälsar.

– Där är ni! Ni måste varit tidiga. Jag är otroligt noga med tider, säger hon och kränger av sig jackan, och slår sig ner.

Hon är i Fjällbacka några dagar, dels för att umgås med sin mamma och bror med familj som bor i Tanum, men också för att inreda sin lägenhet, en liten skrivarlya, hon precis har skaffat.

ANNONS

– Jag håller på att göra i ordning den. Och bredbandet fungerar inte, det måste jag lösa för jag blir tokig när det inte funkar, säger hon och berättar att så snart intervjun är klar ska hon komplettera det som saknas, och köpa en fåtölj.

– Den är en rejält tung men jag ska bära upp den i delar, det fixar jag själv.

Åsa Hellberg är bra på struktur och på att planera. ”Det är ju det som hela mitt författarskap går ut på.”
Åsa Hellberg är bra på struktur och på att planera. ”Det är ju det som hela mitt författarskap går ut på.” Bild: STEFAN BENNHAGE

”Bam, bam, bam. Klart”

Åsa Hellberg är mycket intresserad av inredning och tycker det jättekul att ”pyssla” som hon kallar det. Och hon gör det mesta själv, allt från att tapetsera, måla, borra till att hitta kreativa lösningar när resultatet inte blir så perfekt som hon vill.

– Det blev en liten glipa när jag tapetserade och då kom jag på att måla en frigolitlist som jag tryckte in i glipan. Det blev hur bra som helst, säger hon brister ut i gapflabb.

Och när hon inreder är det mesta väl genomtänkt.

– Folk här säger att jag är snabb. Men det är bara för min plan har varit klar länge. Ända sedan kontraktet har jag suttit hemma med små pappersfåtöljer, jag har mönstrat, mätt och tittat på färger. När jag väl kommer hit är det bara: bam, bam, bam. Klart. Jag är bra på struktur och på att planera. Det är ju det som hela mitt författarskap går ut på, konstaterar hon.

ANNONS
Vi träffar succéförfattaren Åsa Hellberg på Hotellet i Fjällbacka. För inte så längesedan fick hon kontrakt på en liten lägenhet i samhället som hon håller på att inreda.
Vi träffar succéförfattaren Åsa Hellberg på Hotellet i Fjällbacka. För inte så längesedan fick hon kontrakt på en liten lägenhet i samhället som hon håller på att inreda. Bild: STEFAN BENNHAGE

Ny trilogi

Och på tal om författarskap. Åsa Hellberg slog igenom stort 2012 när de första delarna av den serien Sonja gavs ut och såldes raskt utomlands. Sedan dess har det blivit en bok om året ungefär. Nu är hon rykande aktuell med en ny trilogi som bottnar i hennes egen kvinnliga släkthistoria. Den första delen ”Inte utan min syster” kommer ut den 9 augusti och skildrar författarens gammelfarmor Anna och hennes syster Cornelia.

Hur känns det att ge ut ytterligare en bok?

– Det känns väldigt bra, än så länge. Just nu är den inte ute, och jag tycker egentligen inte om att släppa böcker eftersom själva släppet känns jobbigt. Det är så mycket som ska funka. Jag gör det här på heltid. Så många bitar som ska falla på plats, och folk ska tycka och tänka. Men jag skriver ju inte för någon annan än mig själv. Så länge jag får sitta och skriva själv trivs jag som allra bäst, tror jag.

”Inte utan min syster” beskriver Åsa Hellberg som en annorlunda historia för att komma från henne. Tidigare böcker liknar hon mer med popmusik, upptempolåtar.

– Den här boken är lite mer en ballad, kan man säga.

ANNONS

Förlorade sitt jobb när hon gifte sig

Med ledorden kärlek, självständighet och rätten till att välja sitt eget liv handlar trilogin om Åsa Hellbergs släkt, inspirerade av kvinnoöden. Första boken utspelar sig i början av seklet när livet inte alltid var så enkelt.

I och med att Åsa Hellberg skaffat en skrivarlya i Fjällbacka kommer hon att tillbringa mer tid i samhället.
I och med att Åsa Hellberg skaffat en skrivarlya i Fjällbacka kommer hon att tillbringa mer tid i samhället. Bild: STEFAN BENNHAGE

Åsa Hellbergs gammelfarmor Anna och hennes syster Cornelia växer upp på en gård utanför Fjällbacka och båda bestämmer sig för att studera och utbilda sig till sjuksystrar, ett yrke som på den tiden krävde att du var ogift. Framtiden ser hoppfull ut men efter bara några år ändras tillvaron drastisk och de glider i från varandra. Anna tvingas kämpa för sin överlevnad och Cornelia måste ge upp sina drömmar.

– Anna gifte sig och fick barn, och eftersom sjuksköterskor inte fick gifta sig förlorade hon sitt arbete. Cornelia var en levnadsglad singel. Hon valde att leva ensam, och jag tror det berodde på att hon var rädd att förlora sin tjänst. Men jag har ändå gett Cornelia en kärlekshistoria i boken.

Bygger en historia

Anna och Cornelia hade förvisso sin historia men i boken har Åsa Hellberg nyanserat den. Det finns berättelser och små korn som har fått igång författarens fantasi.

– Mamma minns sin farmor, därför har jag utgått mycket från mamma, hon är ju nästan min enda källa och har sparat brev och mycket bilder. Så själva ramhistorien finns. Sedan har jag broderat ut efter eget huvud för det måste man göra. Man måste bygga en historia. Vad Anna kände, tyckte och tänkte om saker, det vet jag inte. Det kan jag bara gissa mig till. Cornelia var på sätt och vis enklare för om henne finns det många berättelser och anekdoter.

ANNONS

Anna hade fyra söner. Åsa Hellbergs morfar var äldst. Alla utom den näst yngsta, Gustaf som flyttade i Göteborg, bodde kvar i Fjällbacka. Men Gustaf hade ändå en fin och nära relation med sin mamma Anna som dog 78 år gammal 1954.

– Jag pratade med Gustafs son i går och då pratade vi faktiskt om brödernas närhet till varandra. Den var så stor.

Åsa Hellberg växte upp hos sin mormor och morfar, men som 13-åring flyttade hon till sin mamma som hade kommit tillbaka till Tanumshede där även högstadiet låg. När Åsa Hellberg blev 18 flyttade hon till Göteborg.

– Jag var så mycket större än Fjällbacka tyckte jag. Jag skulle ju bli artist, stå på scener. Sjunga, spela teater, det var min grej, säger hon och skrattar.

Åsa Hellberg är aktuell med första boken i den planerade trilogin.
Åsa Hellberg är aktuell med första boken i den planerade trilogin. Bild: STEFAN BENNHAGE

Som barn spelade hon fotboll, dansade, var med i schackklubben, sjöng och var med i musikskolan, och hon red.

– Säg den aktiviteten jag inte var med på! Men det var artisteriet, att stå på en scen, som lockade allra mest.

Vill stå på scenen

Åsa Hellberg ser sig inte som framgångsrik men hon kan inte se sig själv sitta i publiken. Där är hon inte nöjd.

– Jag vill ju framåt, upp på scenen. Det är nästan så att jag har förminskat mig själv när jag suttit i publiken för jag har så mycket mer att ge. Och i den här författarrollen får jag ju göra det.

ANNONS

Förutom att skriva böcker så föreläser hon. Det spelar ingen roll, menar hon, om publiken inte är stor alla gånger. Scenen är ändå hemmaplan för henne.

– Man kan ställa mig på vilken scen som helst och jag kan prata oavbrutet utan manus i en timme. Däremot har jag inte gjort något seriös sångframträdande sedan jag var 18.

Hon pratar om kreativitetens olika uttryck. För henne går författarskapet och föreläsningarna hand i hand. Det handlar om att berätta en historia, att få fram ett budskap.

– Ibland kan man skriva ner det, eller prata högt. Ibland både och.

Feelgoodböcker

I vanliga fall skapar Åsa Hellberg sina böckers karaktärer utifrån sitt eget huvud. Men hon har ingen synopsis som de flesta författare har. Hon har heller inte en aning om hur boken slutar.

– Därför måste strukturen runt om vara väldigt fastlagd. Jag sätter mig varje morgon samma tid och skriver x antal ord varje dag. Jag vet precis när manuset ska levereras och sen räknar jag ut hur många dagar jag måste skriva och hur många ord jag ska skriva per dag. Sen plussar jag på om jag ska vara ledig.

För Åsa Hellberg tar ett manus tolv veckor att skriva, efter 17 böcker vet hon det. Den första gav hon ut 2009 och var en självbiografi. Tre år senare började hon skriva feelgoodböcker på heltid. Eller romantiska komedier som hon själv kallar det.

ANNONS
”Är vi Hellbergskvinnor jäkligt bra på att vara själva? Jag har inte levt men en man sedan min son Jonathan föddes.”
”Är vi Hellbergskvinnor jäkligt bra på att vara själva? Jag har inte levt men en man sedan min son Jonathan föddes.” Bild: STEFAN BENNHAGE

Hon nämner sin förra bokserie, Flanagans. Visst, den är fortfarande en feelgood men paraplyet har blivit större. Hon föredrar att skriva lite mer dramatiska böcker, och gillar att belysa samhällsproblem, som till exempel homofobi och rasism.

– Jag tycker om att blanda in det som ger uttryck i samhället, och det får också plats i en feelgood. Så länge böckerna har ett lyckligt slut.

Lycklig singel

Den andra boken i trilogin beräknas släppas i augusti 2023 och handlar om fyra systrar som emigrerade till Amerika. I brev berättas det om deras liv på Manhattan och en av dem hängde med Jussi Björling. Efterforskningar visar också att en annan av systrarna bodde med två män varav den ena hade varit gift med Jackie Onassis kusin.

– Det var fyra kvinnor som kom hem från Amerika i kistor. De ligger begravda här i Fjällbacka, bredvid varandra. Jag har låtit rengöra gravarna till och med. Ingen var gift, ingen hade barn.

De valde att leva ensamma, precis som Åsa Hellberg har gjort.

– Jag trivs bäst så. Och jag tänker, kan det vara genetiskt? Är vi Hellbergskvinnor jäkligt bra på att vara själva? Jag har inte levt med en man sedan min son Jonathan föddes.

ANNONS

I dag är Jonathan 27 år och Åsa Hellberg som fyllde 60 år i våras är fortfarande lycklig singel, och har inga planer på att ändra det.

– Det är alldeles underbart att leva ensam. Jag har varit förlovad åtskilliga gånger och av dom männen ville jag ha bekräftelse men är jag singel har jag inget bekräftelsebehov, sen får folk tycka vad dom vill om det.

Nästan plågsamt

Tror du det är lättare att vara 60 och singel idag, än vad det var förr?

– Ja jag tror det. Det är mer accepterat nu. Och framför allt att man själv accepterar att det är så man vill leva. Jag har alltid mått som bäst ensam men trott att det jag känt varit fel. Eftersom jag är väldigt medberoende, det har jag varit sedan jag var väldigt liten, springer jag ihjäl mig för att tillfredsställa mannens behov om jag är tillsammans med någon. Jag födde ju till och med barn ensam, det var inga konstigheter.

Nästan plågsamt. Det är så hon upplever att vara i en relation. Men visst händer det att hon blir kär.

– Men kär är bara en känsla. Jag kan känna hur mycket som helst men jag behöver inte agera. Folk tror att bara för man blir kär måste man göra något åt det. Man kan lära sig gå på sitt sunda förnuft i stället för sina känslor.

ANNONS
Åsa Hellberg gjorde författardebut som 50-åring. ”Jag har aldrig haft författardrömmar men har alltid varit duktig på att uttrycka mig”.
Åsa Hellberg gjorde författardebut som 50-åring. ”Jag har aldrig haft författardrömmar men har alltid varit duktig på att uttrycka mig”. Bild: STEFAN BENNHAGE

Mer tid i Fjällbacka

Om tiden räckte till skulle hon gärna läsa andras böcker mer.

– Jag skulle kunna tänka mig att ta ledigt i två år och bara läsa, men det funkar nog inte förrän jag är 67 och pensionär. Då drar jag nog ner på tempot, kanske släpper en bok vartannat år.

Har du någon åldersnoja?

– Lite fåfäng är jag allt. Och 60 år låter mycket, men jag har bestämt mig för att bli 100 år och då har jag 40 år kvar att leva. Tänker jag så känns det lättare, hahaha!

Några planer på att bosätta sig helt i Fjällbacka har hon inte. Det är i Stockholm och Farsta hon levt mesta tiden av sitt liv. Men i och med skrivarlyan hon skaffat sig kommer mer tid att tillbringas i samhället.

– Jag älskar att vara i Fjällbacka, och jag känner mig hemma här också.

LÄS MER:Starka kvinnoporträtt har blivit Åsa Hellbergs signum

Böcker av Åsa Hellberg

Serien om Sonja:

Del 1: Sonjas sista vilja. Del 2: Sonjas hemlighet. Del 3: Sonjas andra chans.

Serien om Hotel Flanagans:

Del 1: Välkommen till Flanagans. Del 2: Kvinnorna på Flanagans. Del 3: Nya tider på Flanagans.

Systrarna från Fjällbacka:

Del 1: Inte utan min syster

ANNONS