Svettåligheten är en av de saker som skiljer träningslurar från vanliga trådlösa hörlurar. Om de är gjorda speciellt för sport så är de tåligare mot svett och smuts.
Svettåligheten är en av de saker som skiljer träningslurar från vanliga trådlösa hörlurar. Om de är gjorda speciellt för sport så är de tåligare mot svett och smuts. Bild: mostphotos

Bästa trådlösa träningshörlurarna

När nyårslöftena om träning ska infrias kan det bli lättare med musik i öronen. Vilka träningsproppar som passar bäst beror bland annat på hur mycket du svettas. Ett par kan till och med ta pulsen på dig, visar testet från Ljud & Bild.

ANNONS
|

Ännu en gång har du lovat dig själv att det här blir året när du släpar kroppen till gymmet och ska försöka svettas bort några av de envisa kilona. Förra året gick det kanske inte så bra, men i år ska det bli annorlunda.

En eventuell hjälp med att infria löftet till dig själv kan vara nya hörlurar, som med hjälp av dunket i hörselgången hjälper dig att få igång energin du behöver.

Eftersom de flesta mobiltelefoner i dag har hoppat över kontakten till trådbundna hörlurar så är det självklart att de ska vara trådlösa. Det finns flera varianter att välja mellan.

ANNONS

Vissa föredrar modeller som täcker öronen, andra trivs bäst med de små propparna som sitter djupt inne i hörselgången.

Fråga om smak och svett

Vilket man föredrar är en smaksak, men också en fråga om intensitet och hur mycket man svettas. Om du är typen som lunkar fram på ett löpband går det utmärkt att ha en modell som täcker öronen, men om du ger järnet så att det blir pölar på golvet bör du överväga proppar i stället – kåporna som täcker hela örat blir helt enkelt för varma, plus att de sällan är byggda för att tåla den ofrånkomliga svettningen.

Just svettåligheten är en av de saker som skiljer träningslurar från vanliga trådlösa hörlurar. Om de är gjorda speciellt för sport så är de tåligare mot svett och smuts.

Tänk på det här

I det här testet har Ljud & Bild enbart testat trådlösa hörlurar med kabel mellan propparna. Fler och fler av tillverkarna har andra och nya funktioner i form av helt trådlösa lurar, så kallade Truly Wireless, De kan också vara värda att överväga eftersom de ger ännu större rörelsefrihet, priserna är dock ofta högre och batteritiden är sämre.

Källa: Ljud & bild

Lyckligtvis är marknaden för trådlösa träningsproppar både stor och varierad. Priserna skiftar från ungefär en femhundring upp till ett par tusenlappar. I vårt test har vi försökt pricka in mellansegmentet, där vi anser att man bör få mest för pengarna.

Passformen

Det viktigaste med träningslurar är passformen. Eftersom de ska användas när du är fysiskt aktiv måste de sitta kvar i öronen. Dessutom är flera modeller utrustade med byglar som går hela vägen runt öronen, och en del har små silikonvingar på själva snäckorna som kniper åt i öronen.

ANNONS

På samma gång är det viktigt att de inte sitter för långt in och för tätt i hörselgången. Även om in-ear-hörlurar i allmänhet ska sitta tajt så är det inte alltid lika skönt när man tränar. Och det är fortfarande en fördel att kunna höra vad som händer runtomkring, särskilt om man har dem på sig ute i trafiken.

Ljudkvalitet

Men det räcker inte med att propparna sitter fast. Självklart ska de låta bra också. När vi går ner i pris kan det bli ett problem, och de olika ljudprofilerna passar inte alla lika bra. Några modeller har till exempel en tyngre bas. Och vill man bara sätta ett bra tempo så behöver ett plattare ljud inte spela så stor roll.

Skötsel och extrafunktioner

Nästa sak du ska tänka på är styrningen. Även om de testade modellerna är trådlösa så finns det fortfarande en sladd mellan höger och vänster propp. På den sitter en dosa som styr volymen, slår på/av och pausar musiken och ändrar låt. En del är små och väger lite, andra är stora och tunga.

Till sist är det värt att titta på potentiella extrafunktioner. Vissa modeller har anpassning av ljudet i en särskild app, och vissa har inbyggd pulsmätare. Är det något du behöver och villig att betala extra för? Och är det ens värt pengarna?

ANNONS

Nytt behöver inte vara bättre!

Eftersom det finns oändliga många trådlösa öronproppar på marknaden så är det inte alltid en fördel att köpa den senaste modellen om man har en sådan tur att man hittar en äldre på rea. Du kan nöja dig med förra årets modell om du hittar den i en fyndlåda.

Läs hela testet HÄR.

Så gjordes testet

Tillverkarna ombads skicka sina senaste trådlösa modell avsedd för träning. Varje modell har utvärderats utifrån passform, ljudkvalitet, batteritid, extrafunktioner och pris. Samtliga har testats till vardags och med löpning och styrketräning.

Jaybird Tarah Pro

Betyg: Sex av sex möjliga. Bäst i test.

0

Plus: Lååång batteritid, bra ljud och snygg design. 



Minus: Priset är en smula högt.

Kommentarer: Jaybird fortsätter att förfina och förbättra sina trådlösa hörlurar, och med Tarah Pro kan de ha gjort sina bästa proppar hittills. Om vi ​ska börja med det mest uppenbara så får man imponerande 14 timmars ström på en laddning. Dessutom har Jaybird-lurarna flera smarta detaljer som också bidrar till att höja nivån. Kabeln är överdragen med flätat tyg. Det ger en helt annan kvalitetskänsla än plast eller gummi. Dessutom har propparna inbyggda magneter, så du kan sätta dem ihop när de hänger runt halsen, vilket samtidigt stänger av dem. Det påminner mycket om B&O:s H5, fast i en mer lyckad version. En helt ny funktion som kallas Switch Fit betyder att du snabbt kan ändra hur du har på dig lurarna, från under till över örat, genom att bara vrida på snäckorna. Det är riktigt smart. Tarah Pro är naturligtvis vattentäta, och levereras med en magnetladdare.


Vi det här laget har vi blivit vana vid att hörlurar från Jaybird låter riktigt bra, med fina detaljer längst upp och i mellanregistret, på samma gång som de kan sparka igång även det djupare registret. Så är naturligtvis fallet även med Tarah Pro, som precis som de andra modellerna kan anpassas ytterligare i den tillhörande appen så att passar din personliga musiksmak så bra som möjligt. En ny funktion gör det dessutom möjligt att skapa en personlig profil, där appen guidar dig med hjälp av fördefinierade toner.


Jaybird Tarah Pro är kanske de bästa propparna på marknaden just nu. Du får en imponerande lång batteritid, läcker design med flera smarta detaljer, bra passform och en enastående ljudkvalitet som kan anpassas efter din personliga smak med hjälp av den tillhörande appen. Enda lilla nackdelen är priset, som är en smula högt. Vi kan bara konstatera att kvalitet kostar, och vi har inga betänkligheter alls att ge Tarah Pro en varm rekommendation.


Fakta: Typ: Bluetooth. IPX-klassning: IPX7. Funktioner: Switch Fit. Vikt: 20 gram. Batteri: 14 timmar. Hemsida: jaybirdsport.com.


Pris: 1 299 kr


Libratone Track+

Betyg: Fem av sex möjliga. Särskilt rekommenderad.

0

Plus: Läcker design, bra ljudkvalitet och inbyggd brusreducering. 



Minus: Batteritiden är för dålig.

Kommentarer: Det är väldigt svårt att inte gilla Libratones Track+ som med sin snygga design ligger flera klasser över konkurrenterna när det gäller utseende och byggkvalitet. Att de dessutom har proppar som sitter bekvämt i hörselgången är ännu ett plus. Den mjuka bygeln är skön om halsen och lurarna känns inte för tunga, trots den avlånga fjärrkontrollen och batteriet som sitter i var sin ände av sladden. Det snygga utseendet fortsätter inne i appen i mobilen, som ger en bra överblick över funktionerna. Allt känns otroligt välgjort.


Att använda Libratone Track+ är också ett sant nöje. Ljudkvaliteten är över genomsnittet med både bra bas och fina detaljer i diskant och mellanregister. Någon vill kanske ha mer bas, men de känns inte allt lika överdrivna som andra modeller. Men det riktiga ässet i rockärmen är den inbyggda aktiva brusreduceringen, som stänger in dig ännu lite mer i din egen värld och förbättrar användningen avsevärt. Den är förvånansvärt effektiv. Tyvärr spelar ingenting någon roll om strömmen tar slut. Och det gör den förhållandevis snabbt. Med brusreduceringen aktiverad går batteritiden från uppemot åtta timmar till ungefär hälften, så kom alltid ihåg att ladda upp lurarna fullt innan du går ut genom dörren. Det är synd eftersom detta är vårt enda egentliga klagomål bortsett från ett något högt pris.


Libratone Track+ är ett otroligt välgjort och välljudande par trådlösa hörlurar som passar både till pendling på tåg och buss och till alla timmar i gymmet varje vecka. Tyvärr plågas de fina egenskaperna av en eländig batteritid, som inte orkar mycket mer än fyra timmar. Det är helt enkelt för lite och innebar flera frustrerande träningspass utan musik eftersom strömmen tog slut.


Fakta: Typ: Bluetooth. IPX-klassning: IPX4. Funktioner: Aktiv brusreducering. Vikt: 28 gram. Batteri: 8 timmar. Hemsida: libratone.com


Pris: 1 850 kr


Audiofly AF100W MK2

Betyg: Fem av sex möjliga

0

Plus: Fin batteritid och lysande ljudkvalitet.



Minus: Det saknas lite bas och bygelkonstruktionen bör gås igenom eller ändras en smula.

Kommentarer: Personligen är jag inte så förtjust i hörlurar som går bakom örat. De känns onaturliga och obekväma. Just därför var jag lite skeptisk till designen på Audiofly AF100W mk2, som har en sådan tunn bygel som löper bakom varje öra. Den kan inte justeras på något sätt och sitter för min del för högt och vilar mot kanten av öronen. Lyckligtvis är lurarna otroligt lätta att ha på sig, och tack vare en kabelknut i nacken kan de dras åt så att man nästan inte märker att man har dem på sig. Audioflys testdeltagare är en förbättrad version av AF100W, där den främsta skillnaden är längre batteritid. Det ingår flera olika toppar så att du kan hitta ett par som passar din hörselgång.


Vad Audiofly kanske saknar i design tar de igen med ljudkvalitet. AF100W mk2 låter förvånansvärt bra och hittar man en topp som isolerar helt är ljudet oerhört detaljerat i mellanregister och diskant. Basen är kanske inte så tung, men å andra sidan känns inte ljudet påfrestande och tröttande. Laddningen görs med en magnet på baksidan av den inbyggda fjärrkontrollen. Denna är otroligt liten och sitter inte helt fast. Tappar man bort den så har man ett allvarligt problem.


Audiofly AF100W mk2 är en uppgraderad och förbättrad version av modellen från förra året med samma namn. Den främsta skillnaden är en längre batteritid men även designen har förändrats lite. Det viktigaste området är dock ljudkvaliteten och den är oerhört bra för ett hörlurspar i den här prisklassen. Här saknas visserligen lite bas, men i stora drag låter det riktigt bra. Enda egentliga kritiken vi har är mot konstruktionen. Även om man kan vänja sig vid den så är det nog många som kommer att tycka att bygeln bakom örat känns onaturlig och irriterande.


Fakta: Typ: Bluetooth. IPX-klassning: IPX5. Funktioner: AptX, AAC, vattentätt fodral. Vikt: 20 gram. Batteri: 8 timmar. Hemsida: audiofly.com


Pris: 1 300 kr


 

 

Sennheiser CX Sport

Betyg: Fem av sex möjliga

0

Plus: Bra och välbalanserad ljudprofil. Sitter fast skönt. 



Minus: Batteritiden är alldeles för kort. Designen formligen skriker lågpris.

Kommentarer: CX Sport från Sennheiser ser verkligen ut som billigt krafs, men eftersom det står drygt tusen kronor på prislappen är de inte billiga alls, så man kan undra lite över tonårsutseendet med neongröna vingar och plastig fjärr på kabeln. Batteritiden anges till sex timmar och är inte heller våldsamt imponerande. Lyckligtvis är komforten bra. Propparna sitter fast väl i örat och det följer med extra vingar och toppar så att de passar i både små och stora öron. De sitter inte helt tätt, så ljudet isoleras inte riktigt lika väl som med andra lurar.


Utsidan kanske kan verka avskräckande men man blir glatt överraskad när ljudet fyller öronen. Sennheiser förstår sig på ljudkvalitet och levererar rikligt med bas som hjälper till att hålla rytmen samtidigt som det fortfarande finns utrymme för detaljer i diskant och mellanregister. Med andra ord känns ljudprofilen välbalanserad och brukar man gilla Sennheisers produkter så kommer man att känna sig helt hemma. Medan de flesta par har minst åtta timmars batteritid så får man nöja sig med uppemot sex här. Och tyvärr stämmer specifikationerna inte riktigt heller, vi fick bara ut ungefär fem timmar ur CX Sport.


Sennheiser CX Sport imponerar inte med sin plastiga design med detaljer i neongrönt på vingar och fjärr. Lyckligtvis imponerar de desto mer med en strålande ljudkvalitet och en bekväm passform som innebär att de hjälper dig att hålla ångan uppe på motionscykeln eller löpbandet. Tyvärr håller batteriet inte mer än max sex timmar, vilket är i minsta laget. Men om du kan leva med neongrön plast och kort batteritid så får du ett par välljudande proppar som funkar till träning.


Fakta: Typ: Bluetooth. IPX-klassning: IPX5. Funktioner: AptX, AAC. Vikt: 15 gram. Batteri: 6 timmar. Hemsida: sennheiser.com


Pris: 974 kr


JBL Reflect fit

Betyg: Fyra av sex möjliga

0

Plus: Bra proppar som sitter fast bra i öronen. JBL:s signaturljud är behagligt för sport. Lång batteritid. 



Minus: Bygeln klämmer hårt om halsen. Bygeln knäcktes. Mikrofonen sitter på insidan av bygeln.

Kommentarer: Reflect Fit från JBL kan både spela musik och ta pulsen på dig. De finns i fyra färger och har av en gummerad bygel. I varje ände sticker det ut en kabel med en öronpropp. Propparna har en bra passform och sitter fast fint i öronen. Det ingår tre uppsättningar gummitoppar, så att du kan få dem att sitta fast oavsett hur stora eller små dina öron är. Gummiöverdraget på bygeln innebär att Reflect Fit har fått en IPX5-certifiering och tål en smula vatten och svett. Själva bygeln är inte så stor, och lite beroende på hur tjock din hals är så kan den sitta väldigt tätt. Jag trodde att lurarna gick att justera, men så var det inte och efter bara ett par sekunder slutade det med att bygeln bröts av på ena sidan. Det duger inte! Den lilla luckan till USB-ingången är dessutom otroligt svår att få upp, man behöver ett spetsigt verktyg.


Lyckligtvis låter de bättre än de känns om halsen. Har du haft ett par JBL förut så kommer du att känna igen ljudet. Det är fokus på bas, vilket de flesta gillar på gymmet, men mellanregister och diskant har det motigare. Särskilt i toppen låter det inte helt korrekt, fast det gör egentligen inte så mycket. Eftersom bygeln är en smula liten är det inte heller så enkelt att trycka på de ytterst små knapparna på varje sida. Den inbyggda pulsmätaren är ett bra komplement, och till ett väldigt överkomligt pris.


JBL Reflect Fit passar inte alla och den tättsittande och lite tunga bygeln kan mycket väl vara irriterande att ha på sig längre stunder. Däremot får du en godkänd ljudkvalitet som passar bra till träning och en fin batteritid på upp till 10 timmar. Slutligen får du en inbyggd pulsmätare, vilket är sällsynt i den här prisklassen och därför också ett bra försäljningsargument. Kan du undvara pulsmätaren så har JBL massor av liknande modeller för halva priset.


Fakta: Typ: Bluetooth. IPX-klassning: IPX5. Funktioner: Pulsmätare. Vikt: 37 gram. Batteri: 10 timmar. Hemsida: jbl.com


Pris: 1 500 kr


ANNONS