Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
FÅR INTE STANNA. Migrationsverket menar att Sharmaki Abubacar ska avvisas från Sverige som 21-åring. Detta trots att alla omkring honom menar, och tre intyg visar, att han bara är 15 år gammal. "Han kommer bli behandlad som vuxen i Italien och hamna på gatan", säger Erika Johannesson, som tidigare var god man till Sharmaki.

Bedöms vara barn – avvisas som vuxen

Sharmaki Abubacar har flera intyg på att han är i 15-årsåldern, men Migrationsverket menar att han är 21. Nu ska han avvisas till Italien.…– Orden räcker inte till, säger hans lärare Anette Pahlén Johansson.

På tavlan går de igenom idiomatiska uttryck, där eleverna i klass 8A på Rådaskolan kan läsa talesätt som "Den krassa verkligheten" och "Under all kritik". Sharmaki Abubacar trivs väldigt bra i skolan, gillar lärarna och har många kompisar som lär honom nya ord på rasterna.

– Och jag lär dem lite somaliska, säger han och skrattar.

Läraren Anette Pahlén Johansson säger att han har lärt sig språket väldigt snabbt under det år som han har varit där. Numera skriver, tänker och drömmer han på svenska.

Liksom alla andra i Sharmakis närhet är hon övertygad om att han är i 15-årsåldern.

– Det är så tydligt. Vi ska ta vara på barns rättigheter i Sverige, men han har helt hamnat mellan stolarna, säger hon.

Sharmaki kom från Somalia till ön Lampedusa strax efter den stora färjekatastrofen i oktober 2013. Där registrerades han med födelsedatumet 1 januari 1995 och beviljades skydd i Italien. Han har väldigt lite minnen från den kaotiska ankomsten och det är oklart hur registreringen gick till. Men det är den bedömningen som Migrationsverket lutar sig mot i beslutet att avvisa honom som 21-åring.

– Man kan förstå att fel begås i en kaotisk situation, men vi måste ju kunna rätta till det när det blir fel, säger Anette.

Efter att hans ålder skrevs upp av Migrationsverket har han förlorat rätten att ha en god man. Han får bo ensam bland vuxna, har ingen rätt till läxhjälp eller den omsorg ett barn normalt får vid exempelvis sjukdom. Erika Johannesson var tidigare god man åt honom, och hon har fortsatt kämpa för en omprövning av hans ålder.

– Att han skulle vara född 1995... det stämmer inte, säger hon.

Hon menar, liksom Anette, att han har straffats av byråkratin från en anonym myndighet, och den spridda uppfattningen att många ensamkommande uppger en yngre ålder än den verkliga.

– Känslan är att man utgår ifrån att han ljuger. Det förekommer fall där det stämmer, men det är många barn som råkar illa ut när de inte kan bevisa sin ålder, säger Erika, som bland annat har hjälpt honom att skaffa medicinska dokument som talar för att hans angivna födelsedatum, den 8 september 2000, är riktigt.

Han har tre intyg, från läkare, psykolog och psykiatriker, som bedömde att han vid den tidpunkten inte hade kommit i puberteten ännu. Barbro Westerberg är överläkare på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, och har gjort både en fysisk och psykisk undersökning av Sharmaki.

– Han var uppenbart någonstans mitt i puberteten, till exempel hade han nästan ingen behåring, kanske lite fjun på överläppen, säger hon till SVT Väst.

Hur gammal bedömde du att han var?

– 15 eller 16. Förmodligen 15. Det finns ingen möjlighet att han är 20 år, ingen.

Migrationsverket tar dock ingen hänsyn till intygen och menar att han enligt reglerna ska avvisas inom kort.

– Mot bakgrund av att Sharmaki redan beviljats ett uppehållstillstånd finns det inga skäl till att utreda hans ålder i Sverige. Det kommer inte ändra det faktum att han har beviljats skydd i Italien, säger Guna Graufelds på Migrationsverkets presstjänst till SVT Väst.

Erika Johannesson är väldigt orolig över vad som kommer hända med Sharmaki efter avvisningen.

– Han kommer bli behandlad som vuxen i Italien och hamna på gatan så fort han landar. Han är ung och ganska godtrogen, han kommer inte klara sig utan hjälp.

Sharmaki har beviljats ett treårigt skydd i Italien, men det går ut i oktober.

– Han kan förnya det, men bara i Italien och bara om han har ett jobb. Hur ska han kunna få det? Han är ett barn, han vet inte ens hur han ska lämna in en ny ansökan, säger Erika.