För att minska väntetiderna på akuten på Näl ska ett primärvårdsteam finnas på plats från och med i början på juni.
För att minska väntetiderna på akuten på Näl ska ett primärvårdsteam finnas på plats från och med i början på juni. Bild: Kent Eng

Beslutat: Primärvårdsteam startas på akuten på Näl

Ett primärvårdsteam kommer att finnas på akutmottagningen på Näl i Trollhättan från och med i början på juni. Teamet ska ta hand om patienter som söker för enklare åkommor.

ANNONS

Akutmottagningen på Näl, som är en av Sveriges största akutmottagningar, tar varje dag emot cirka 200 patienter, vilket blir cirka 70 000 per år.

När många patienter söker samtidigt kan det periodvis bli långa väntetider. Men 10–15 procent av patienterna som söker till akutmottagningen skulle i stället kunna hanteras av vårdcentralerna/primärvården.

”Patienter med enklare åkommor får många gånger sitta i våra väntrum i flera timmar i väntan på att få bli undersökta, för att sedan få reda på att de har kommit fel och att de ska åka till närmsta vårdcentral eller jourcentral i stället. Självklart blir de missnöjda och besvikna över beskedet”, säger Bengt Asplén, verksamhetschef på akutmottagningen, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Sjukhusledningen har nu beslutat att NU-sjukvården ska starta ett primärvårdsteam på akutmottagningen på Näl, som ska ta hand om patienter med enklare åkommor.

Teamet ska bestå av sjuksköterskor med vana från primärvård samt en primärvårdsläkare.

”Vi letar ständigt efter förbättringsmöjligheter som kan leda till bättre vård och kortare väntetider för patienterna, och det tror vi att denna satsning kommer ge. Vi tror även att det kommer ge en bättre arbetssituation för akutmottagningens personal genom att minska trycket på vår ordinarie triagefunktion”, säger Bengt Asplén vidare i pressmeddelandet.

ANNONS