Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/25

Bilder på villor

Du kan tjäna miljoner. Det visar vår genomgång av villamarknaden i 28 kommuner på Västkusten. Billigast är det i Färglanda. Samtidigt finns inget som tyder på att priserna skulle sjunka, enligt en expert.

Medarbetare på GP, Hallandsposten, Hallands Nyheter, Bohusläningen och TTELA, samtliga inom Stampen-koncernen, fick uppdraget att under en vecka via den stora bostadssajten Hemnet titta på utbudet av villafastigheter, från Strömstad i norr till Halmstad i söder. Villkoret: priset ska ligga runt tre miljoner kronor.

Villor finns till försäljning överallt, men utbudet och standard varierar högst väsentligt beroende på läge och ort. Du tjänar på att välja.

I Falkenberg, till exempel, kan du för 3.1 miljoner få ett nästan nybyggt hus i område nära golfbana och natur, med cykelavstånd till Skrea strand.

I Hylte kan du för 2,5 miljoner kronor bli ägare till femrumshus, med flera kaminer, kakelugn och glaserat kaktegel. En intilliggande byggnad kan utnyttjas för boende, biljard eller bubbelbad.

i Munkedal är utgångspriset 2,9 miljoner kronor för en fastighet med, bland mycket annat, källare, flera altaner, täljstenskamin, golvvärme och, i en extra byggnad, stall med två boxar och tre spiltor.

i Mellerud är till salu för 2,8 miljoner kronor en gård med cirka 4,3 hektar skogsmark. Där finns nybyggd 1,5 plans villa, garage och gäststuga, fyra minuters gångväg från Vänern.

En kommun sticker ut i vår översikt, Färgelanda i Dalsland. Där fick vi gå ner i pris för att hitta ett lämpligt objekt: en sexrums villa med ett utgångspris på 695 000 kronor, en fjärdedel mot vad en jämförbar bostad kostar i andra kommuner.

- Jämfört med förra året är utbudet av villor i Västra Götaland 23 procent lägre. Jämfört med 2012, då utbudet var som högst, är det 42 procent lägre. Faktum är att utbudet är det lägsta vi uppmätt sedan vi började föra statistik 2008, säger Staffan Tell, pressansvarig och talesperson för Hemnet.

Samtidigt är tillgången viktig för din plånbok.

- Om vi tittar på en villa i Göteborgs kommun, är det väldigt relevant om det finns en villa ute i området eller tio villor. Det kommer sannolikt att påverka priset, säger Staffan Tell.

Vecka 8 fanns 1062 villor till salu i Västra Götaland. Året innan var det 1383 vid samma tidpunkt.

- Vi ser också att objekten säljs snabbare och snabbare. Om vi jämför 2012 med 2014 så har antalet dagar som objektet ligger ute på Hemnet minskat med 20 procent. Det går alltså 20 procent snabbare att sälja en bostad. Återigen har det gjort att lagerhyllan har minskat.

En förklaring är en stark urbaniseringstrend; att människor flyttar från landsbygd till städer.

- Göteborg är ju populärt, och det sprider sig ut till kranskommunerna i takt med att priserna blir högre. I Göteborg kanske man nu letar sig till Trollhättan, som har fått bättre kommunikationer med Göteborg. Det är en trend att det flyttar in fler människor.

I absoluta tal kommer Stockholm, Göteborg och Malmö i topp. Men satt i relation till hur många bostäder som finns ute till salu, får man delvis en annan bild.

- Göteborg är jättehäftigt, men poängen är att det är ett fenomen som vi ser över hela Sverige, att Trollhättan och andra städer är attraktiva i sitt närområde, på grund av att där erbjuds jobb, service, utbud av olika slag och kommunikationer.

Staffan Tell beskriver bostadsmarknaden just nu som väldigt:

- Ja, eftersom efterfrågan är stor, konjunkturen relativt stabil, räntorna låga, inflyttningstakten hög och utbudet lågt. Det har inte byggts tillräckligt. Sedan har vi stora inlåsningseffekter, där människor kanske vill flytta men inte gör det av olika skäl, de tycker kanske att det är för dyrt.

I Västra Götaland har villapriserna på ett år gått upp med 9 procent. I Göteborgs kommun är uppgången 12 procent och i Trollhättan 25 procent, vilket understryker att staden lockar fler köpare.

I dag är det säljarnas marknad, enligt Staffan Tell:

- Ska man sia om den fortsatta utvecklingen, bör man vara försiktig. Men det finns ganska lite som talar för att priserna skulle sjunka. Jag skulle inte bli överraskad om priserna fortsätter att stiga under året.