Orusts Sparbanks verkställande direktör Birgitta Pettersson och bankens styrelseordförande Tommy Svensson stämplar ut efter sammanlagt 99 års tjänstgöring i samma bank. Vid årsstämman tog duon farväl.
Orusts Sparbanks verkställande direktör Birgitta Pettersson och bankens styrelseordförande Tommy Svensson stämplar ut efter sammanlagt 99 års tjänstgöring i samma bank. Vid årsstämman tog duon farväl. Bild: Karl-Eric Magnusson

Birgitta och Tommy slutar – efter 99 år

Att servera bankdirektören kaffe och en macka var framgångsrika tonårsmetoder för att få jobb i Orusts Sparbank. Birgitta och Tommy gjorde så, seglade upp till toppen och nu slutar de sina sagolika karriärer som verkställande direktör respektive styrelseordförande efter sammanlagt 99 år i samma bank.

ANNONS

Tommy Svensson var redan som 15-åring smörgåsnisse på Nösunds värdshus.

– Banken hade då sitt huvudkontor i Nösund och direktören Per O Nilsson gillade att komma över till oss för att få en färsk macka. Vid ett tillfälle tog jag mod till mig och avslöjade mitt stora intresse för bank, säger Tommy.

– Direktören erbjöd mig genast ett aspirantjobb. Lönen på 817 kronor i månaden var visserligen en bit från chefens på drygt 2 500 kronor men ändå en fördubbling jämfört med smörgåsnisselönen.

Bankvalvsdörren imponerade

Men bankvärlden hägrade långt innan dess. Redan i småskolan såg fröken Signe Jansson till att barnen fick chans att spara i klassens skolsparbössa.

ANNONS

– Fröken tog regelbundet med hela klassen till banken för att få beloppet bokfört i bankboken. Jag imponerades mycket av den stora dörren till bankvalvet och den dollarsedel som jag såg för första gången, minns Tommy.

Tommy Svensson, avgående styrelseordförande.
Tommy Svensson, avgående styrelseordförande. Bild: Karl-Eric Magnusson

Aspiranten mötte i sitt nya jobb en helt datorfri värld där allt sköttes manuellt och han fick lära sig hantera räntetabeller och snurror.

– Vid ränteändring tog det en månad innan vi var ikapp med bokföringen.

Han fick även besöka ålderdomshemmet med en påse pengar till varje pensionär, belopp som återstod av pensionen när avgiften för boendet var dragen.

Mycket sortering och manuell hantering, men också nära kundkontakt.

– När sparbanksveckan infördes blev det fest och redan första dagen hängde kunder på låset för att inte missa tårtan, säger Tommy, som särskilt minns damen som la beslag på hela garneringen.

– Det var bara att plocka fram en ny tårta.

Viktigt med titlarna

Tommys uppgift var också att skriva rätt adress och titel på utsända brev.

– Det var före du-reformen och jag fick inte missa att skriva ”Herr Hemmansägaren” eller ”Fru Överstinnan”. Stor begynnelsebokstav – annars bannor och ursäkt till kunden.

Redan efter ett år som aspirant klättrade Tommy vidare i karriären.

– Men fortfarande var varje kreditärende en styrelsefråga och därför sammanträdde styrelsen en gång i veckan.

ANNONS

Tommy minns också uppståndelsen i Henån när bankvalvets lås hade gått i baklås.

Kunderna förvarade en hel del pengar i de 300 facken på den tiden.

– Det var ju förmögenhetsskatt, skrattar han.

Ett stort säkerhetspådrag och man fick borra sig in genom den tjocka väggen på baksidan av huset.

– Ett förfärligt väsen och först efter en vecka kunde man öppna valvdörren inifrån.

Kunden i centrum

Att ha många bemannade kontor har ingått i konceptet och redan lilla Tegneby Sparbank som den först hette hade hela åtta kontor på ön, varav två i Henån.

Tommy lärde sig att sätta kunden i centrum och det har gällt hela hans karriär till toppen.

– Inga telefonsvarare med knapptryckningar, man kan ringa mig eller annan anställd direkt. Men det innebär inte att vi traskar kvar i gamla fotspår, vi ligger i framkant när det gäller den digitala utvecklingen.

Efter 54 år i banken, nio som vd och åtta som ordförande, checkar han ut.

– Jag hade gärna tagit ett par år till som ordförande, men reglerna sätter stopp vid 70.

Birgitta Pettersson, snart före detta verkställande direktör.
Birgitta Pettersson, snart före detta verkställande direktör. Bild: Karl-Eric Magnusson

Birgitta Pettersson gick också magvägen. Hon jobbade som 17-åring på ett konditori i Henån och bankdirektören kom ofta in för en kopp. Birgitta hade redan då en tioårig gedigen yrkeserfarenhet från gården hemma, men hon ville vidare.

ANNONS

– Jag frågade i all ödmjukhet direktör Nilsson hur man skaffar sig kompetens för att jobba på banken, säger Birgitta, som aldrig någonsin sökt ett jobb.

Direktören blev imponerad av flickans ambitioner och ett av hans råd var att läsa kurser vid sidan av det jobb han erbjöd henne.

Aspirantjobbet innebar administrativa uppgifter som att koka kaffe, sköta ankommande och avgående post, stansning och annat som lärde henne banken inifrån.

Kontorschef som 28-åring

Birgitta trivdes och hon fick praktisera på de olika kontoren på ön. Ledningen för banken insåg snart att de hade ett chefsämne i laget. Redan som 28-åring utsågs hon till ansvarig kontorschef i Svanesund.

Karriären gick snabbt och 2003 blev hon som 47-åring ställföreträdande vd för hela banken. Och 2011 tog hon klivet upp som vd med Tommy som styrelseordförande.

Birgitta minns särskilt krisåren på 1990-talet.

– Många som flyttade ut från Göteborg byggde hus på Orust. Men chocken med räntor på upp till 500 procent ledde till katastrof hos många, minns hon.

– Hus de byggt för 1,2 miljoner kanske fick de lämna för halva priset, arbetslöshet och skilsmässor följde. Och stora obetalda lån i bagaget.

– Då fick jag sitta med många låntagare och söka lösningar. Jag blev mer kurator än bankchef, men krisen gav mig också en bra erfarenhet som varit till stor hjälp vid senare kreditprövning.

ANNONS

Birgitta kan lämna bra siffror efter sig. Ökad affärsvolym från 13 till 27 miljarder och eget kapital från 0,9 till 2,4 miljarder kronor. Banken har fyra bemannade kontor på den lilla ön, 38 000 kunder varav 13 500 från Orust med 15 500 invånare. Resten i huvudsak från Göteborg med omnejd.

Tommy och Birgitta lämnar sina uppdrag i samband med årsstämman 26 april.
Tommy och Birgitta lämnar sina uppdrag i samband med årsstämman 26 april. Bild: Karl-Eric Magnusson

Bankens vinster går till sparare som får ränta på alla konton även vid minusränta, till öns vägar, skolor, sjöräddning och nu senast till elcyklar på äldreboende.

Gladast bland alla för att Birgitta slutar är nog hennes hästar som betar hemmavid. Nu får de ännu större omsorg.

Nu tar en ny långvägare i banken över som vd. Mikael Gustafsson, 49 år, som började som sommarvikarie i banken 1986. Han blir den sjunde vd:n i bankens 132-åriga historia.

Skiftet gjordes vid årsstämman.

Birgitta Pettersson

Ålder: 63 år.

Bor: Kalseröd.

Familj: Make, två barn och fyra barnbarn.

Fritiden: Familjen, hästarna och naturen.

Favoritsemester: Resor som gärna innehåller fysisk aktivitet som att cykla eller vandra.

Favoritmat: Fisk.

Eget sparande: Fonder och enskilda aktier.

Tommy Svensson

Ålder: 70 år.

Bor: Villa i Ellös.

Familj: Fru Monica, tre barn och fem barnbarn.

Fritiden: Sport med golf och bordtennis främst.

Semester: Kanarieöarna.

Favoritmat: Helst torsk och hummer.

Eget sparande: Roburs fonder.

Kuriosa: Har gjort två HIO (hole in one) i golf, den första 2002 och den andra i år.

ANNONS