Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Karl Engelbrektsson, ny arméchef

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Bohusläning ny arméchef

På måndag eftermiddag fick Sverige en ny chef för armén. Nästa måndag 6 juni talar han i Regementsparken i Uddevalla.

Generalmajor Karl Engelbrektsson från Hunnebostrand utsågs formellt i Stockholm, då arméchefens kommandotecken överlämnades från förre arméchefen Anders Brännström till Engelbrektsson.  
Han började sin militära bana vid I17 i Uddevalla 1981 och blev fänrik 1984. Han har varit bland annat varit chef för snabbinsatsstyrkan Nordic Battlegroup samt för Kosovobataljon nr 9 KS09.
På nationaldagen talar han i Uddevalla.
Det blir nu inte om så mycket om försvarsfrågor, utan mer om att vi alla bör försöka lösa problem tillsammans, säger han flera dagar innan talet är skrivet.
Karl Engelbrektsson är Natovän, men vill inte gå närmare den frågan än "behovet av Nato för att utveckla vår egen militära förmåga".
– De militära förmågorna har i dag blivit så komplexa att få länder klarar att själva öva och hålla hela kompetensen vid liv. Vi måste öva tillsammans och då finns det bara en standard för militär standard och den sätts av Nato.
Men du har jobbat i Nato?
– Ja jag har jobbat där som den ende icke Natogeneralen som jobbat där vid högkvarteret. Jag hade en särskild rådgivande roll och företrädde alla länder om hur man skulle utveckla partnerskapet.
Din företrädare Anders Brännström skapade rubriker när han sade att "Sverige kan vara i krig om några år".
Delar du den uppfattningen?

– Som arméchef måste man ta sitt uppdrag på allvar och förbereda sig på de värsta av scenarier. Då är det rimligt att förbereda sig på krig. Tyvärr ha oron ökat i vår omvärld.
Den kommande helgen besöker Karl Engelbrektsson militärbasen i Skredsvik. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se