Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Bohusläningen som blir chef för armén

I17 i Uddevalla har fostrat ännu en toppmilitär som utsetts till chef av svensk försvarsorganisation. Generalmajor Karl Engelbrektson från Hunnebostrand, som gjorde rekryten vid I17, Bohusläns regemente, 1981, har utsetts till ny chef för den svenska armén.

2013 utsågs generalmajor Berndt Grundevik från Rotviksbro till chef för den svenska kontingenten i Sydkorea, efter en karriär som bland annat gjort honom till ställföreträdande insatschef i riket. Det uppdraget innebär i händelse av krig att man har ansvar för ledning av armén, flygvapnet, marinen, hemvärnet och specialförbanden – totalt 47 000 soldater.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Men nu faller ljuset på 54-årige Engelbrektson som är uppvuxen i Hunnebostrand och som också gjorde värnplikten på Bohusläns regemente och blev fänrik 1984.
När regementet lades ner 1991 hade han hunnit bli kapten och karriären fortsatte till Värmlands regemente, där han senare utsågs till major. I juni tillträder han som chef för den svenska armén.

Det är en av de tyngsta uppgifterna man kan ha inom det svenska försvaret. Men karriären skulle lika gärna kunnat ha ägt rum inom något annat område. För hemma vid köksbordet hos mamma Anneli och pappa Olle i Hunnebo, talades det mest om segling och Karl Engelbrektsson var tidigt utbildare av elitseglare.
– Det var väl lite slumpen som avgjorde. Ett befäl på I17 tyckte att jag hade fallenhet för yrket och på den vägen är det.

Han examinerades från Försvarshögskolan 1996 och gick via den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten till försvarsdepartementet med bland annat inriktning på militärt samarbete inom EU.
1998 återvände han till försvarshögkvarteret efter säkerhetspolitiska studier i Genève. 2001–2003 var han biträdande brigadchef vid Gotlands regemente och sedan har den ena topp-positionen följt efter den andra.
Som chef för EU:s snabbinsatsstyrka Nordic battle group blev han känd i riket.

Och nu behöver du 4 000 nya anställda varje år till armen. Kan du förklara?
– Av försvarets 60 000 man inklusive hemvärnet är hälften armén. Vi behöver ersätta ungefär så många pensionsavgångar och annat per år. Äntligen har försvarsförmågan fått en tydlig roll i politiken. Jag hoppas vi kan attrahera ganska många till den nya friviliga grundutbildningen på mellan 9 -11 månader.

– Vi kan ju garantera dem som går utbildningen jobb efteråt. Inte många tvivlar nog numera på att det behövs ett kompetent försvar. Vi har i dag inlett vår nya rekrytutbildning som bygger helt på frivillighet.