Bohuslänska musslor kräksjukesmittade

Fyra personer i Södertälje insjuknade i början av februari i kräkningar och diaréer efter att ha ätit blåmusslor från Bohuslän. Prover visar spår av det så kallade noroviruset.

ANNONS
|

I början av februari fick Smittskyddsinstitutet en anmälan om att samtliga personer i ett sällskap på fyra personer hade insjuknat med kräkningar och diarréer cirka 30 timmar efter att de hade ätit blåmusslor.

De hade själva köpt och tillagat musslorna som var odlade i Bohuslän. Prover från två av personerna visade spår av norovirus och Livsmedelsverket tog kontakt med företaget som levererat musslorna. Frysta prover analyserades och visade förekomst av såväl norovirus genogrupp 1 som genogrupp 2.

–Vi har varit i kontakt med företaget eftersom det är ett av våra tillsynsobjekt, och det är nu deras ansvar att utreda vidare, säger Sofia Spolander, pressekreterare på Livsmedelsverket.

ANNONS

Musslor och ostron testas alltid för toxiner och e-colibakterier innan de säljs, men inte för norovirus. När det gäller musslor är detta normalt inte något problem eftersom norovirus dör vid kokning bara musslorna kokas tillräckligt länge.

Enligt Smittskyddsinstitutet var musslorna som orsakade sjukdom i detta fall med största sannolikhet inte genomkokta.

ANNONS