Christian Möller är programledare och producent för den nya podcasten Bohusläningen inifrån.
Christian Möller är programledare och producent för den nya podcasten Bohusläningen inifrån. Bild: Niclas Jonasson

Bohusläningen startar podcast – tar lyssnaren bakom kulisserna

En 17-årig flicka försvinner och en stad går samman. En politisk majoritet splittras och en ny bildas. En yrkesfiskare kämpar för sin överlevnad när tiderna förändras. Ni har redan sett rubrikerna. Men hur är det egentligen att rapportera om mord, politiskt kaos och människors livsöden? I den nya podcasten Bohusläningen inifrån får vi följa med bakom kulisserna på tidningen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Programledare och producent för den nya poddsatsningen är Christian Möller, till vardags webbredaktör på Bohusläningen. Han tycker att det är hög tid att tidningens reportrar själva kliver fram i rampljuset

– Vi känner att vi har varit lite för anonyma tidigare. Nu vill vi komma närmare våra läsare och ge en inblick i hur det fungerar på en nyhetsredaktion och samtidigt fördjupa oss i några stora nyhetshändelser, säger Christian Möller.

– Och då lämpar sig podcastformatet ganska bra. Man kommer väldigt nära människorna som pratar i en podd. Alla nyanser i röst och tonläge gör att det känns lite mer intimt än det som framgår i en text.

ANNONS

– Jag hoppas att det här kan hjälpa våra läsare att förstå att vi inte är några robotar som jobbar här, utan människor av kött och blod. Och vi är inte bara cyniska skjutjärnsjournalister heller, vi kan vara ganska trevliga också.

Mordet på Wilma Andersson i fokus i premiären

I premiäravsnittet, som släpps på onsdag den 24 februari, är mordet på Wilma Andersson från Uddevalla i fokus. Då intervjuas Hampus Eklund, som följt fallet på nära håll från det att den 17-åriga flickan anmäldes försvunnen i november 2019 till det att hennes mördare dömdes för mord i Hovrätten oktober 2020

Christian Möller hoppas att Bohusläningen inifrån kan minska avståndet mellan läsarna och tidningens reportrar.
Christian Möller hoppas att Bohusläningen inifrån kan minska avståndet mellan läsarna och tidningens reportrar. Bild: Niclas Jonasson

I avsnittet berättar han om arbetet bakom rapporteringen. Om sökinsatsen, om rättegången och om kontakten med Wilma Anderssons föräldrar – samt om att hela tiden på ett objektivt sätt rapportera om händelserna för läsare och tittare.

– Det blev ett ganska känslosamt samtal där Hampus bland annat berättar om hur det är att behöva sätta sig in i alla detaljer kring det makabra mordet, och om alla kraftiga reaktioner som vår rapportering skapade, säger Christian Möller.

Politisk turbulens avhandlas i avsnitt två

I avsnitt nummer två gästas podden av Bohusläningens kommunreporter Wiveca Ström som reder ut det politiska kaoset som rått i Uddevalla under de senaste åren.

– Wiveca är ju en expert på Uddevallapolitiken, och hon går grundligt igenom alla bråk och debatter, och berättar varför det ser ut som det gör i politiken i vår stad. Sedan blickar vi också framåt genom att gå igenom de viktigaste frågorna för den nya majoriteten.

ANNONS

Ulf Blomgren bjuder på anekdoter

Under flera års tid har Ulf Blomgren tagit med sina läsare på en resa genom Bohuslän och Dalsland på jakt efter spännande livsöden i artikelserien ”Ulf Blomgrens underbara resa”. Från cykelverkstaden på Bottnafjorden, till fiskarbröderna i Ulebergshamn och Sveriges före detta ko-tätaste kommun. Han gästar det tredje avsnittet av podden.

– ”Blomman” är en speciell reporter med lång erfarenhet av att hitta intressanta historier i vanliga människors liv, och det kommer att bli ett lite speciellt avsnitt. Vi kommer att få höra hur han går till väga för att hitta alla dessa profiler – och så blir det några stories från hans långa karriär. Och de kan nog överraska en del.

Bohusläningen inifrån har premiär på onsdag den 24 februari. Men en trailer finns ute redan nu.
Bohusläningen inifrån har premiär på onsdag den 24 februari. Men en trailer finns ute redan nu. Bild: Niclas Jonasson

Sedan kommer ännu fler avsnitt att släppas, en gång i veckan, varje onsdag. Med nya samtal och fördjupningar varje gång.

– Det känns väldigt spännande, det här. Vi är knappast den första tidningen att släppa en podcast i det här landet, men poddlyssnandet fortsätter ju att öka bland svenskarna, så det känns helt rätt att hoppa på tåget nu, säger Christian Möller.

Bohusläningen inifrån

Samtal och fördjupningar med Bohusläningens profiler om arbetet med de stora nyhetshändelserna och livet i journalistikens tjänst.

Podcasten har premiär på onsdag den 24 februari. Därefter kommer ett nytt avsnitt i veckan, varje onsdag.

Avsnitten går att höra på bohuslaningen.se eller här:

Spotify | Apple | Google | Acast

ANNONS