Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya Svinesundsbron var klar 2005. Sedan dess har gränspassage över broarna varit avgiftsbelagd. Bild: Marita Adamsson
Nya Svinesundsbron var klar 2005. Sedan dess har gränspassage över broarna varit avgiftsbelagd. Bild: Marita Adamsson

Bompengen på Svinesund upphör 15 mars

Nya Svinesundsbron är betald. 15 mars klockan 14 avslutas systemet med bompeng. Det är nästan fem år före planerat slutdatum, berättar Halden Arbeiderblad.

Det är de svenska och norska regeringarna som gemensamt spikat slutdatum. Egentligen skulle det varit slut med bompengen redan i höstas, men pandemin medförde kraftigt minskad trafik och därmed lägre intäkter. Slutdatum sköts därför framåt. Ändå är det tidigare än den ursprungliga planen.

På fredagen 19 februari undertecknade Sveriges ambassadör i Oslo Cecilia Björner och Norges kommunikationsminister Knut Arild Hareide avtalet om avveckling.

Halden Arbeiderblad citerar det norska pressmeddelandet och ministern som där att den tidiga avvecklingen är ett bevis på hur viktig gränspassagen vid Svinesund är för näringsliv och privatpersoner.

– Vi har märkt det även när gränserna i praktiken är stängda. Jag hoppas att avvecklingen av bompengen är ett av många steg närmare en normal vardag, säger han.

Planen är att det ska bli en officiell markering av att bron är betald och bompengen avvecklad på plats på bron 15 mars, men arrangemanget kommer att behöva ta hänsyn till omständigheterna kring pandemin.

– Jag tror att många kommer att ha glädje av att kunna passera gränsen gratis vid Svinesund när vardagen blir normal igen, säger kommunikationsministern.

Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide kommenterar avtalet genom att påminna om att Norge och Sverige delar en hela 1600 kilometer lång gräns och att detta ger många möjligheter till ett nära gränsöverskridande samarbete.

– Bygget av bron och avtalet om bompengar på Svinesund är ett gott exempel. Vi ser fram emot nya projekt tillsammans med våra goda grannar, säger hon.

Nya Svinesundsbron invigdes 2005 och sedan dess har det tagits ut avgift i bägge riktningar av dem som passerar gränsen. Avgift har tagits ut även vid passage på Gamla Svinesundsbron.