Bild: Tolletaten/Twitter.
Bild: Tolletaten/Twitter.

Chaufför sa han fraktade te – försökte smuggla 640 kilo khat

En chaufför som var på väg in till Oslo hävdade att han hade te i sin lastbil. Men tullen fann 640 kilo av den centralstimulerande drogen khat – det största beslaget någonsin i Norge.

ANNONS
LocationSvinesund||

Wenche Fredriksen, sektionschef för gränskontrollen vid Svinesund, säger till NRK att det aldrig gjorts ett sådant stort beslag av khat tidigare.

Det var inne i en container i lasten som tullpersonal med hjälp av en skanner kunde se att det smugglades något misstänkt.

– Vid kontrollen kunde personalen känna att det luktade khat, säger Wenche Fredriksen till NRK.

I lasten fanns 640 kilo av de centralstimulerande drogen khat i torkat format. Drogen kan närmast liknas med tuggtobak, enligt Stefan Lång, jourhavande förundersökningsledare i Västra Fyrbodal.

– För kanske fem år sedan var det vanligt att vi tog det i beslag längs med E6:an. Då transporterades drogen med bil från Holland och upp mot Norge. Men de senaste åren har det varit lugnt, berättar han.

ANNONS

Trots stängda gränser görs fortfarande försöka att smuggla varor in i landet, enligt Wenche Fredriksen vid gränskontrollen i Norge. Smugglingsförsök har bland annat stoppats på mindre vägar längs med den norska gränsen.

– Vi har nog något färre beslag, men har haft några större beslag av narkotika, cigaretter och andra varor, säger sektionsschefen.

Föraren, en man i 40-årsåldern, greps av norsk polis misstänkt för narkotikasmuggling, skriver SVT Nyheter.

ANNONS