Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Tolletaten/Twitter.
Bild: Tolletaten/Twitter.

Chaufför sa han fraktade te – försökte smuggla 640 kilo khat

En chaufför som var på väg in till Oslo hävdade att han hade te i sin lastbil. Men tullen fann 640 kilo av den centralstimulerande drogen khat – det största beslaget någonsin i Norge.

Wenche Fredriksen, sektionschef för gränskontrollen vid Svinesund, säger till NRK att det aldrig gjorts ett sådant stort beslag av khat tidigare.

Det var inne i en container i lasten som tullpersonal med hjälp av en skanner kunde se att det smugglades något misstänkt.

– Vid kontrollen kunde personalen känna att det luktade khat, säger Wenche Fredriksen till NRK.

I lasten fanns 640 kilo av de centralstimulerande drogen khat i torkat format. Drogen kan närmast liknas med tuggtobak, enligt Stefan Lång, jourhavande förundersökningsledare i Västra Fyrbodal.

– För kanske fem år sedan var det vanligt att vi tog det i beslag längs med E6:an. Då transporterades drogen med bil från Holland och upp mot Norge. Men de senaste åren har det varit lugnt, berättar han.

Trots stängda gränser görs fortfarande försöka att smuggla varor in i landet, enligt Wenche Fredriksen vid gränskontrollen i Norge. Smugglingsförsök har bland annat stoppats på mindre vägar längs med den norska gränsen.

– Vi har nog något färre beslag, men har haft några större beslag av narkotika, cigaretter och andra varor, säger sektionsschefen.

Föraren, en man i 40-årsåldern, greps av norsk polis misstänkt för narkotikasmuggling, skriver SVT Nyheter.