Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Dag från Rossö seglar som vikingarna

I söndags lämnade världens största vikingaskepp Norge för seglats mot New York. Färden går i vikingarnas fotspår över Grönland och med på resan finns Dag Jonasson från Rossö.

Inspirerade av tusen år gamla vikingafärder ger sig nu en besättning på drygt 30 man ut på en lång och minst sagt annorlunda seglats. Färdmedlet? Världens största vikingabåt, byggd 2012. Med på resan finns Dag Jonasson från Rossö som tidigare seglat med bland annat Ostindiefararen Götheborg.

– Jag har alltid tyckt om att segla och fascineras av hantverket kring båtar. Den här resan ger en kombination av de intressena och därför ville jag följa med, säger han.

Under söndagen lämnade den 32 man starka besättningen norska Haugesund och satte kurs mot Nordamerika. Färden kommer att gå över Shetlandsöarna, Färöarna, Island och Grönland för att senare nå Kanada och USA.

– Vi kommer att passera en gammal vikingabosättning på New Foundland som ska bli väldigt spännande att få se. Det är ju platserna som man ser mest fram emot. Och så ska det bli intressant att se hur fartyget beter sig, berättar Dag Jonasson.

Vikingaskeppet med namnet Draken Harald Hårfagre byggdes 2012 och har sedan dess bara seglat kortare resor. Skrovet är byggt av ek och den 24 meter långa masten av Douglasgran. Rigg och segel består av hampa och silke. Dag Jonasson räknar med en tuff och utmanade resa.

– Vi kommer ju att vara väldigt beroende av vädret och måste försöka hitta så säkra passager som möjligt. Andra svårigheter tror jag utrymmet kan bli. Man är mer exponerad här än på en vanlig båt där man kan gå under däck och vara för sig själv. Vår styrman har beskrivit det hela som ett Ur- och skurdagis för vuxna.

Besättningen kommer från bland annat Sverige, Norge, Ryssland, Spanien, Frankrike och Kanada. Kvällstid kommer ett tält bestående av trästomme och segelduk att spännas upp på däck där hälften av besättningen sover medan de andra går vakt. Med på resan finns egen kock och närmare två ton mat har beställts. Väl framme i Nordamerika kommer Draken Harald Hårfagre att göra ett uppehåll vid de Stora sjöarna, belägna vid gränsen mellan USA och Kanada. Där väntar kappseglingen Tall Ships Races som besättningen kommer att delta i innan färden går vidare mot New York.

– Det kommer att bli häftigt att segla in i New York med ett vikingaskepp. Det hör inte till vanligheterna ...