Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Björnhuset Bild: Ulf Blomgren

Denna artikel ingår för dig som är kund.

24 anställda varslas om uppsägning när Lillesjö lämnar Färgelanda

24 personer har varslats om uppsägning på Lillesjös produktionsenhet i Färgelanda kommun. Orsaken är att att verksamheten ska flyttas till Nordic Lunch i Lindesberg. Varslet avser både produktionspersonal och tjänstemän.

– Vi förstår att detta är ett tufft besked för våra anställda som kämpat på ett föredömligt sätt under en turbulent period för företaget. Förutom att vi erbjuder all berörd fast produktionspersonal nytt arbete i Lindesberg, kommer vi också att hjälpa våra anställda med stöd från bland annat arbetsförmedlingen i den här processen, säger Robert Carlsson, VD på Lillesjö Food.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

LÄS MER: För stort och för dyrt - Lillesjö säger upp hyresavtal

I ett pressmeddelande uppger företaget som sysslar med att producera olika typer av färdigmat att den planerade flytten av produktionen i Färgelanda är en följd av politisk ovilja att omförhandla den kommunala hyressättning som inte speglar en marknadsmässig nivå och en ökande logistikkostnad.

Diskuterat länge

– Det har pågått en diskussion om hyresnivå i närmare åtta år men inget har hänt. Vår uppfattning är att hyresnivån varit betydligt högre än i flera närliggande kommuner och i Göteborg och det har vi kontrollerat, säger Robert Carlsson.

Nordic Lunch som är huvudägare har därför beslutat att koncentrera sin produktion till sin produktionsenhet i Lindesberg.

24 av de 32 personer som arbetar på Lillesjö i Färgelanda har under fredagen varslats om uppsägning och MBL-förhandlingar inleds omgående.

"Är tråkigt"

Kommunalrådet Tobias Bernhardsson (C) tycker det är tråkigt att Lillesjö Foods valt att inte stanna kvar i Färgelanda.

– Företaget har haft ett kontrakt på tio år som gick ut vid årsskiftet. Det har aldrig varit aktuellt att omförhandla kontraktet under avtalets gång. Däremot fanns det möjlighet att göra detta när avtalet skulle omförhandlas. För ett par dagar sedan kom beskedet om att det inte längre var aktuellt att omförhandla hyreskontraktet utan att verksamheten skulle flytta till annan ort, säger han.

Lilllesjö Foods beslut att lämna Färgelanda innebär att cirka 2000 kvadratmeter blir ledigt i Björnhuset. Kvar i byggnaden blir Dalspira som tillverkar mejeriprodukter och Torggumman.

Dessutom ska Färgelanda kommun göra ett nytt försök att sälja Björnhuset. Inom kort läggs fastigheten ut till försäljning ännu en gång.

– Vi känner att vi inte längre har kapacitet att utveckla byggnaden utan hoppas att någon privat intressent är villig att göra detta. Vi får se om vi lyckas med försäljningen den här gången, säger Tobias Bernhardsson.