Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Rolexur Bild: Torstein, Bøe

25-åring misstänks ha lurat funktionshindrad

25-åringen lovade att värdera mannens båda Rolexklockor. Han fick dem men kom tillbaka tomhänt och sa att de var värda några hundralappar. I själva verket sålde han klockorna för 162 000 kronor och behöll allt själv.

Nu åtalas en man från Dalsland vid Vänersborgs tingsrätt för grovt bedrägeri, alternativt ocker.

Enligt åtalet har mannen, förutom att han sålt två Rolexklockor, fått den funktionshindrade mannen att ta elva lån på nära 170 000 kronor.

Mannen har sedan tagit den funktionshindrade mannens bank-id och spelat bort minst 128 000 kronor.

Systematiskt

Sist men inte minst har 25-åringen, enligt åtalet, vid 17 tillfällen fått den funktionshindrade mannen att föra över drygt 84 000 kronor till 25-åringens konto.

Kammaråklagare Daniel Veivo Pettersson menar att 25-åringen varit särskilt hänsynslös eftersom han ska ha utnyttjat den utsatta position som den funktionshindrade mannen befann sig i. Dessutom menar åklagaren att det handlar om systematisk brottslighet.

När allt uppdagades häktades 25-åringen, men släpptes efter en kort stund i häktet.

25-åringen själv förnekar brott.

Flera bevis

Men i bevisningen finns bland annat kvittot för Rolexklockorna, det falska värderingsintyget att klockorna var värdelösa samt bland annat ett vittnesmål från Casino Cosmopol i Göteborg som intygar att 25-åringen varit där själv och inte i sällskap med den funktionshindrade mannen.

Ett spelföretag kommer också att vittna om hur mycket pengar som 25-åringen har spelat för och förlorat.

Åklagaren yrkar i andra hand på att 25-åringen ska dömas för ocker. Åklagaren menar att 25-åringen utnyttjat den funktionshindrade mannens oförstånd.