Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Välbevarad. Skans 453 i Håverud är en bevarad befästning från andra världskriget.

Alla skansar med i ny kartguide

En ny kartguide har tagits fram för att visa var samtliga befästningar från beredskapstiden finns, och har funnits, i Dalsland och Värmland.

Under andra världskriget fanns skansar lite varstans i Dalsland men i dag finns bara två befästningar kvar som är helt eller delvis restaurerade. Det är skans 453 i Håverud, som är öppen sommartid, samt skans 460A vid Parsetjärn utanför Dals-Ed.

Skans 453 ligger en och en halv kilometer norr om Håverud, längs Brudfjällsvägen och är ett välbevarat värn för pansarvärnskanon, byggt 1942-43.

– Det här är den första samlade dokumentationen av befästningar för turiständamål. De flesta har gjutits igen eller tagits bort men på kartan finns alla utmärkta, säger Gudrun Rydberg, studieansvarig på Dalslands Fornminnes- och Hembygdsförbund.

Hembygdsförbundet och Värmlands Hembygdsförbund har gett ut kartguidefoldern i samarbete med Dalslands Turism, Visit Värmland och Brigadmuseet i Karlstad.

Befästningar från beredskapstiden 1940-45 i Värmland och Dalsland är namnet på kartorna och den enkla guiden till alla militärhistoriska platser. Platserna är utmärkta med tydliga symboler där det framgår vilka skansar som är restaurerade, eller bara devis bevarade. Den längsta listan är emellertid över befästningar som i huvudsak är raserade, exempelvis skans 451 i Julsängen utanför Dals-Rostock och skans LgC vid Linderud, strax norr om Mellerud.

– Det finns många som intresserar sig för det här ämnet så kartorna är värdefulla för såväl allmänhet som turister. Vi är väldigt nöjda med foldern och skulle det vara något som inte finns med så går det att rätta till när nya upplagor trycks, säger Gudrun Rydberg.

Befästningarna byggdes för att stoppa tyskarnas framfart under andra världskriget och de byggdes i olika försvarslinjer. I Dalsland var syftet att skydda Göteborg mot angrepp.

När kalla krigets dagar var över revs många skansar och därför försvann de under 1980-talet i allt högre utsträckning. I Värmland är antalet befästningar betydligt fler, i synnerhet i gränstrakterna vid Charlottenberg där de stod väldigt tätt.