Barnboom i Högsäter - förskolan byggs ut

Barn som vill ha en förskoleplats i Högsäter fortsätter att öka enligt förskolechefen Marie-Louise Forsberg. Men nu är väntan över, för nästa år tillkommer två förskoleavdelningar på Månvägens förskola.

ANNONS
|

I dag är Månvägens förskola den enda förskolan i Högsäter. Utöver den finns en tillfällig förskoleavdelning som heter Prästkragen och ligger i församlingshemmet i Högsäter. Dessutom finns en dagvårdsavdelning med plats för elva barn. Totalt har Månvägens förskola drygt 40 barn på två avdelningar, vilket är alldeles för mycket anser Marie-Louise Forsberg.

– Vi har för stora barngrupper och därför behöver vi fler avdelningar. Ett annat problem som vi har är att många barn köar för en förskoleplats. Det är ett angenämt problem att bygden blomstrar och det gäller inte bara här i Högsäter utan även i Ödeborg, Stigen och Färgelanda, säger hon.

ANNONS

Det har pratats länge om att göra förändringar på Månvägens förskola, som byggdes i början av 1990-talet. Antigen kunde man bygga nytt, bygga om eller flytta verksamheten.

– Tillslut fattade Färgelanda kommun beslutet att vi skulle bygga ut förskolan, säger Marie-Louise Forsberg.

Utbyggnaden innebär att två nya förskoleavdelningar kommer att byggas till. Där kommer två nya tillagningskök att placeras. Här kommer barnen kunna äta sin mat när ombyggnationen är färdig. De nuvarande förskoleavdelningarna kommer att vara för de yngre barnen, ett till tre år, och de två nya kommer vara för de mellan tre och fem år.

En annan förändring är att det nuvarande köket som kommer att flyttas och byggas ut. Lokalen kommer att bli ett personalrum. En matsal kommer dessutom att byggas till och denna kommer att fungera som skolmatsal för elever på Högsäterskolan, som i dag får maten skickad till sig från Valboskolan i Färgelanda. Matsalen kommer att ha plats för 80 elever med ingång på kortsidan.

– Det är väldigt spännande och vi ser verkligen fram emot det här. Vi har väntat länge på den här byggnationen och nu är vi äntligen redo, säger Marie-Louise Forsberg som tillägger att enligt tidsplanen ska bygget stå färdigt efter sommaren 2018.

ANNONS

Under tiden som byggnationen pågår kommer förskoleverksamheten att vara öppen men med tillfälliga parkeringsplatser och entréer. Detta hoppas Marie-Louise Forsberg att man kan ha överseende med. När bygget väl är färdigt kommer förskolans utemiljö blir större och det kommer bli fler parkeringsplatser. Projektets ingenjör är Anders Andersson från KIB, Konsulterande Ingenjörsbyrån i Uddevalla.

Fakta: Preliminär tidsplan

  • Ombyggnationen av förskolan startar den 24 april 2017. Den första etappen kommer att pågå till den 15 mars. Då kommer köket, matsalen och de två förskoleavdelningarna att byggas till. Det nuvarande personalområdet kommer att byggas om under den här tiden.
  • Från den 15 mars 2018 till den 23 maj 2018 kommer förskolan få en mindre yta att vara på. Då kommer parkeringsplatserna att byggs om.
  • När förskolebarnen går på sommarlov kommer de nuvarande lokalerna att byggas om. Vecka 32 år 2018 öppnar den nya förskolan. Då har man fyra förskoleavdelningar och en ny matsal med plats för 80 personer.
  • ANNONS