Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunhuset i Färgelanda.
Kommunhuset i Färgelanda.

Bekräftat: Kommunchef i Färgelanda får lämna

Färgelandas kommunchef Susanne Korduner får sparken. Beslutet fattades under ett extrainsatt sammanträde under eftermiddagen. Korduner är den fjärde kommunchefen i Färgelanda som fått lämna sin post under stor turbulens. Beslutet får kritik av både opposition och fackförbund.

Kommunstyrelsen kallade till ett extrainsatt möte under onsdagseftermiddagen. Bohusläningen kunde redan under förmiddagen berätta att det är kommunchefen Susanne Korduners framtid som skulle avgöras på mötet.

Tobias Bernhardsson (C) kommunstyrelsens ordförande i Färgelanda. Bild: Hampus Eklund
Tobias Bernhardsson (C) kommunstyrelsens ordförande i Färgelanda. Bild: Hampus Eklund

Strax innan 17 på onsdagen bekräftades uppgifterna i ett pressmeddelande från Färgelanda kommun.

– Vi anser att vi det här är ett läge som fungerar för att få igång en rekryteringsprocess, vi går in i en ny fas i kommunens utvecklingsarbete och behöver få in ett nytt ledarskap för förvaltningen, säger kommunstyrelsens ordförande Tobias Bernhardsson (C) till Bohusläningen.

Varför behöver ni ett nytt ledarskap?

– Vi gör den bedömningen att vi nu vill göra en nyrekrytering för att få in en ny kommunchef. Vi anser att kommunchefen har bidragit till det arbetet, men vi vill nu blicka långsiktigt framåt.

Varför kunde inte Susanne Korduner vara den personen?

– Vi gör bedömningen att vi behöver få in ett nytt ledarskap.

Har kommunchefen misskött sitt arbete på något sätt?

– Jag ser att hon har gjort ett gott jobb, men att vi nu går in i en ny fas, och behöver ta in ett långsiktigt ledarskap.

"En jättebra kommunchef som får lämna"

Anna Olofsson, skyddsombud och ordförande för fackförbundet Vision i Färgelanda, är upprörd efter att hon fått beskedet om Korduners avsked.

– Det är bedrövligt. Det är en jättebra kommunchef som får gå för att hon inte gör som politiken säger, säger hon och fortsätter:

– Som representant för vision kan jag säga att politikerna saknar vissa grundläggande kunskaper. När Susanne har talat om för dem att de har fel tycker de att hon är obekväm.

Vad är det för kunskaper som politikerna saknar, menar du?

– Det kan vara ordningsfrågor. Som i vilken ordning man hanterar ett ärende och att man inte kan göra på ett visst sätt, säger Anna Olofsson.

Tobias Bernhardsson förnekar att det skulle vara som Anna Olofsson beskriver.

– Det är inte min bild, säger han.

Oppositionsrådet Ulla Börjesson (S) kallar Korduners avskedande för "mycket märkligt".

– Vi yrkade på avslag. Jag skulle inte säga att det kom som en blixt från klar himmel, för man kunde nog förvänta sig något sådant här. Men jag tror inte alls på de argument som man påstår sig ha för att göra det här, säger Ulla Börjesson och syftar på att kommunen sa sig vilja ha en nystart.

– Som man uttrycker sig är det ren och skär åldersdiskriminering. Och det kan bli dyrt att åldersdiskriminera, fortsätter hon.

Ulla Börjesson påpekar att Socialdemokraterna fortfarande har förtroende för Susanne Korduner.

– Vi har förtroende för att hon ska fortsätta tills hon pensionerar sig. Hon är väldigt drivande och driver kommunen framåt, säger Ulla Börjesson (S).

"Han sa: 'jag vill att du åker hem'"

När Bohusläningen når Susanne Korduner beskriver hon situationen som sorglig.

– Jag tycker att vi har gjort ett väldigt bra jobb. Det är fantastiska chefer och personal och det finns en framåtanda i Färgelanda.

– Jag upplever det som att de tycker jag är för gammal för att leda Färgelanda mot 2030.

Susanne Korduner får sluta som kommunchef i Färgelanda. Bild: Ingvar Spetsmark
Susanne Korduner får sluta som kommunchef i Färgelanda. Bild: Ingvar Spetsmark

Beskedet – att hon skulle få lämna sin post – fick hon på onsdagsmorgonen.

– I morse någon gång kom Tobias (Bernhardsson, reds anm.) in på mitt rum och sa: 'jag vill att du åker hem'. Då ville jag ha en timme för att gå runt och säga hejdå till personalen.

Men du förstod direkt att du skulle få lämna posten?

– Ja, jag är ju inte korkad. Jag förstod precis vad han menade.

Korduners avtal gör gällande att hon får en årslön i fallskärm när kommunen sparkar henne. Hon bekräftar själv att hon ligger "omkring" 80 000 kronor i månaden, vilket skulle ge henne en knapp miljon kronor.

– Det har egentligen inte Färgelanda råd med eftersom vi inte har en budget i balans. Men jag är väl så obekväm att det är värt det.

Fjärde kommunchefen som fått lämna

Korduner är noga med att påpeka att hon inte är bitter. Hon är ledsen och tycker att det är sorgligt att hon får lämna sin post.

– Jag tycker så jättemycket om Färgelanda. Det är otroligt trevligt folk, och ett bra näringsliv, och vi har börjat bygga upp förtroendet hos näringslivet, igen! Alla har gjort ett bra jobb, säger hon.

I september 2017 stod det klart att Susanne Korduner från Åmål skulle bli den nya kommunchefen i Färgelanda. Hon berättade då att hon såg fram emot det kommande arbetet och var medveten om att kommunen hade en turbulent historia gällande chefsavgångar bakom sig.

– Jag kan också säga ifrån om det är nödvändigt, sa Susanne Korduner då till Bohusläningen.

Lars Muregård, Jan Eriksson och Ragnhild Andersson är några exempel på personer som tidigare fått lämna samma post under stor turbulens.

Rekryteringen av en ny kommunchef inleds så snart som möjligt. Kommunstyrelsen har gett ordföranden Tobias Bernhardsson i uppdrag att tillförordna en kommunchef under tiden som en ny chef rekryteras.

LÄS MER: Kommunchefen lämnar Färgelanda

LÄS MER: Kommunchefen säger upp sig