Höjdenskolan
Höjdenskolan

Beslut i skolfrågan får vänta

Det blir ingen renovering av Höjdenskolan - än. Först måste en kostnadsberäkning göras för alla alternativ. Det beslutades på kommunfullmäktige.

ANNONS
|

I veckan har Bohusläningen rapporterat om ett ärende som ska komma upp på kommunfullmäktige i Färgelanda. Det gäller att kommunen måste hitta en långsiktig lokallösning för skolorna i Färgelanda tätort. Orsaken till att det är trångbott på bland annat Valboskolan beror på de senaste årens elevökningar.

Läs mer:Debatt väntas i skolfrågan

Förvaltningen har därför plockat fram tre olika långsiktiga förslag. Bygga en ny F-9 skola inklusive musikskola och vuxenutbildning, bygga om Valboskolan eller renovera Höjdenskolan. Förvaltningen rekommenderade det sistnämnda förslaget.

Inför onsdagens kommunfullmäktige yrkade Socialdemokraterna och Liberalerna på att renovera och färdigställa skolan för F-3 inklusive fritidshem för skolstart 2018.

ANNONS

Medan Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet yrkade att ärendet återremitteras för att kostnadsberäkna de olika alternativen så att de blir jämförbara förslag som kan ställas mot varandra.

Läs mer:Så ska kommunen lösa skolfrågan

Efter en livlig diskussion föll valet åt återremissen. Enligt Tobias Bernhardsson (C), oppositionsråd, valde såväl hans parti som Moderaterna och Kristdemokraterna att ärendet skulle återremitteras för att få fram ett bättre underlag.

– Det är viktigt att det finns jämförbara siffror. Vi kan inte bara kostnadsberäkna ett alternativ, vi måste göra det med alla för att vi ska ta ett så bra beslut som möjligt, säger han.

Även om processen nu stannar upp ett tag, är han säker på att det kommer bli en lösning till hösten 2018, då det var tänkt att Höjdenskolan skulle starta. Men vilket alternativ det blir, återstår att se.

– Det finns inte bara en väg att gå. Nu tittar vi på ett långsiktigt alternativ.

ANNONS