Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kenneth Carlsson (L), Tobias Bernhardsson (C) och Linda Jansson (M) presenterade i dag ett borgerligt styre i Färgelanda.

Borgerligt minoritetsstyre i Färgelanda

Det blir ett borgerligt styre i Färgelanda under de närmaste fyra åren. I dag presenterade nämligen Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna att man tillsammans planerar att regera i minoritet.

I dag presenterade Tobias Bernhardsson (C), Linda Jansson (M) och Kenneth Carlsson (L) att deras partier går samman i ett allianssamarbete för att styra kommunen under de närmaste fyra åren.

Centerpartiet i Färgelanda gjorde ett oerhört starkt val och blev med stor marginal största partiet i kommunvalet. Partiets förstanamn och tidigare oppositionsrådet Tobias Bernhardsson blir nu mest största sannolikhet kommunalråd i det nya styret.

– Jag är kommunalrådskandidat, men inget är färdigt ännu, säger han till Bohusläningen.

Från samarbetspartierna är det dock mer eller mindre självklart att så blir fallet.

– Både Moderaterna och Liberalerna står bakom honom. Han representerar det största partiet och fick också flest kryss i valet, säger Linda Jansson (M).

Ingen egen majoritet

Partierna har däremot inte en egen majoritet i kommunfullmäktige, då man tillsammans sitter på 15 av kommunens 31 mandat. Detta är dock inget som avskräcker kommunalrådskandidaten Tobias Bernhardsson.

– Vi har majoritet i nämnderna, kommunstyrelsen och de kommunala bolagsstyrelserna. Detta gör att vi kan driva på för utveckling men vi vill också värna om samtalet. För att vi ska bli nedröstade i kommunfullmäktige krävs det att hela oppositionen är samlad från Vänstern till SD. Vi ser goda möjligheter till att hitta breda lösningar för att få genomslag för vår politik, säger han.

"Se mindre i backspegeln"

Partierna har enats kring fem huvudpunkter som man vill utveckla inom kommunen: skolresultaten, äldreomsorgen, personalpolitiken, underlätta för småföretagen samt boendeutvecklingen.

– När vi har haft samtal fick alla partier lägga fram sina viktigaste punkter. Då insåg vi att allihop höll de här frågorna som viktigast och det var lätt för oss att samarbeta då, säger Moderaternas Linda Jansson.

– Vi måste fokusera framåt nu, se mindre i backspegeln och blicka mer i framrutan. Det behövs för Färgelanda, säger Tobias Bernhardsson.