Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/17

Branden går in på sin tredje dag

Den skogsbrand som under tisdagen bröt ut i Färgelanda har nu gått in på sin tredje dag. Både italienska brandflyg, helikoptrar och försvarsmakten har deltagit i släckningsarbetet för att förhindra att få en lika allvarlig brand som i andra delar av Sverige.
– Nu återstår att se vilken nytta natten och bevattningen har gjort, säger Jonas Gustafsson, inre befäl.

Det var under tisdagseftermiddagen som en brand bröt ut i skogen vid Kroppefjäll, i närheten av Ragnerudssjön. Räddningstjänsten fick snabbt rycka ut med en stor styrka och under kvällen fick de hjälp av italienska brandflyg att vattenbomba området.

Trots en lugn första natt fanns det en oro hos räddningstjänsten att det varma vädret i samband med vindar skulle få branden att blossa upp igen. Man ville därför blöta området så mycket som möjligt och fick en stund på onsdagsförmiddagen hjälp av två helikoptrar som vattenbombade.

– Helikoptrarna kunde släppa en del vatten i brandens centrum. Sedan har brandmän kunnat vattna mer ute i kanterna, säger Johan Ytterberg, inre befäl.

Utreder nattens insatser

Senare under onsdagskvällen fick även räddningstjänsten hjälp av 10 personer från försvarsmakten.

– De finns på plats med cirka tio personer. De kommer att arbeta med oss under natten och morgondagen, säger Johan Ytterberg.

Han berättar också att det fortfarande inte är några öppna lågor, men att det brinner nere i marken.

"Det känns kontrollerat"

– Det känns kontrollerat, men vi får se hur det utvecklar sig här under natten, säger han.

I dag är branden inne på sin tredje dag och räddningsarbetet kring branden pågår fortfarande.

– Vi har kämpat på under natten men det ser hyfsat lugnt ut. Vi ska göra en ordentlig bedömning med insatsledaren på platsen sen och se hur vi ligger till, säger Jonas Gustafsson, inre befäl.

Den extra styrkan från försvarsmakten är fortfarande kvar på platsen och arbetar tillsammans med räddningstjänsten för att bevattna och hålla branden under kontroll.

– Vi har haft jättebra nytta av de har varit på plats och hjälpt till. Nu återstår att se vad natten har gett och vad bevattningen har gjort för nytta, säger Jonas Gustafsson.

En av flera bränder under sommaren

Branden är en av flera bränder som har drabbat Färgelanda kommun den senaste tiden. Bland annat var det en brand i höjd med Åntorp tidigare i juli som tog flertalet dagar att släcka.