Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiets Annie Lööf har fått igenom skattesänkningar till glesbygden i budgetförhandlingarna med regeringen, något Tobias Bernhardsson (C) tycker är positivt. Bild: Henrik Montgomery/TT, Hampus Eklund
Centerpartiets Annie Lööf har fått igenom skattesänkningar till glesbygden i budgetförhandlingarna med regeringen, något Tobias Bernhardsson (C) tycker är positivt. Bild: Henrik Montgomery/TT, Hampus Eklund

Centerpartiets glesbygdssatsning ger lägre skatt i Färgelanda

Sänkt skatt på arbete i glesbygden. Det är ett av förslagen Centerpartiet fått igenom i budgetförhandlingarna med regeringen och Liberalerna. En av kommunerna som får lägre skatt är Färgelanda.

137 kronor. Så mycket lägre skatt får invånarna i kommunerna som påverkas av Centerpartiets förslag om sänkt skatt på arbete i glesbygden, rapporterar SVT. Förslaget påverkar drygt 800 000 personer i 80 kommuner – varav en är Färgelanda.

– Det är så att vi har ju givetvis behov av att få till skattesänkningar som gynnar landsbygden i form av att man får mer pengar i plånboken. Det ska löna sig att arbeta och bo på landsbygden, säger Tobias Bernhardsson, centerpartistiskt kommunalråd i Färgelanda.

Ofta dyrare att bo på landsbygden

Bernhardsson betonar att det ofta är dyrare att bo i landsbygdskommuner, med längre resor och att invånare därför ofta behöver tillgång till bil.

– Det är ytterligare en sporre till att man får bo och arbeta i den här delen av landet. Från kommunens sida är det nu viktigt att vi inte höjer skatten motsvarande. Annars är det risken.

137 kronor låter inte så mycket. Kommer det verkligen ha någon effekt?

– Man får se att det är ett steg i riktningen att ge förutsättningar och möjligheter att bo i vår del av landet. Det behövs fler satsningar, men i grunden är det bra att den här typen av frågor diskuteras i regeringskorridorerna.

LÄS MER: Varför göra skattesystemet krångligare?

Hoppas på fler statliga satsningar

Bernhardsson hoppas att det kommer fler satsningar på landsbygden från regeringshåll. Han önskar större statliga välfärdssatsningar. Samtidigt som kommunen självt måste hitta långsiktiga lösningar för en ansträngd ekonomi.

Är skattesänkningar verkligen det mest brådskande?

– Det är ju så att vi har högre skatt i den här typen av kommuner än andra kommuner i landet. Välfärdens service är ibland inte av samma kvalitet som i andra delar av landet. Med den här riktningen kan man ge människor på landsbygden mer resurser, säger Tobias Bernhardsson.